Готвят нови мита върху вноса. Накъде ще отидат цените

САЩ и ЕС подготвят нови мита

Готвят нови мита върху вноса. Накъде ще отидат цените | StandartNews.com

Споразумение за въвеждането на нови вносни мита подготвят САЩ и Европейският съюз. То насочено срещу свръхпроизводството на стомана в Китай и други страни, съобщи Блумбърг.

Новите тарифи ще бъдат насочени предимно към вноса на стомана от Китай, която се предлага на по-ниски цени благодарение на редица "непазарни практики". Все още се обсъждат обхватът на търговските мерки и размерът на новите мита, както и другите страни, към които може да бъдат приложени, посочват източници на Блумбърг, запознати с преговорите между Вашингтон и Брюксел.  

Разговорите между САЩ и ЕС за новите вносни мита са част от преговорите за постигане на "Глобално споразумение за устойчиви търговски практики по отношение на стоманата и алуминия", които двете страни водят от 2021 г. насам, посочва Блумбърг. 

През 2018 г. администрацията на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана (25 на сто) и алуминий (10 на сто) от страните от Евросъюза. Подобна мярка беше приложена спрямо Китай и редица други страни. 

През 2021 г. администрацията на настоящия американски президент Джо Байдън постигна споразумение с ЕС за прекратяване на търговския спор между двете страни, при което беше разрешен безмитен внос в САЩ на "ограничени количества" стомана и алуминий, произведени в Евросъюза. 

Вносните мита, въведени от САЩ спрямо Китай, останаха в сила, отбелязва Ройтерс, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай