Готвим революция на пазара на газ, какво ще се случи догодина

Връзката България-Сърбия ще е готова през октомври 2023 г.

Готвим революция на пазара на газ, какво ще се случи догодина | StandartNews.com

Очаквам, че най-късно до октомври 2023 г. междусистемната газова връзка България–Сърбия ще бъде завършена и ще съдейства за разширяване на възможностите за достъп на страната ни до европейския газов пазар.

Това заяви енергийният министър Александър Николов, който присъства на откриването на строежа на сръбското трасе на газовата връзка България - Сърбия заедно с премиеркта на западната ни съседка Анна Бърнабич. Най-късно октомври следващата година ще бъде завършен българският участък, който е около 65 километра, съобщи Николов.

Той акцентира и върху ползите за потребителите от промяната на газовата карта – с изграждането на интерконекторните връзки като тази със Сърбия регионът ще разполага с алтернативни източници на природен газ, което улеснява преговорите с потенциалните ни партньори. Намаляването на цените и сигурността на доставките са сред най-важните положителни ефекти от междусистемната свързаност в региона в дългосрочен план, посочи министърът.

Той изтъкна също и ролята на природния газ за редуциране на въглеродните емисии в Югоизточна Европа, имайки предвид предизвикателствата, свързани с високия дял на въглищата в енергийния микс на държавите от региона.

Газопроводът се планира да бъде с обща дължина около 170 км от гр. Нови Искър, Република България, до гр. Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км на българска територия.

Планираният капацитет на газопровода е 5.5 млн. м3/ден (1,8 млрд. м3 годишно) с възможност и за реверсивен поток. Предвижда се този капацитет да бъде увеличен до 2,4 млрд. м3/г. в рамките на изпълнението на трета фаза на проекта от общ интерес за ЕС "Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай