Горещо за жилищния пазар в България. Рекорд в ЕС

Какво сочи нов доклад

Горещо за жилищния пазар в България. Рекорд в ЕС | StandartNews.com

Жилищният пазар в България остава много горещ, като цените растат. Някои от най-големите търговски банки сигнализираха за предупредителни знаци за покачващите се цени, докато централната банка остава спокойна. Имаше голямо търсене както от обитатели, така и от спекуланти, което, заедно с нестабилните цени на строителството, доведе до повишаване на цените. Това се посочва в доклада на Colliers „Акценти 2023 – Пазар на недвижими имоти в ЦИЕ-6“, който представя ключови събития, оформящи пазара на недвижими имоти в страните от Централна и Източна Европа – България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия през 2023 г.

Макроикономическата ситуация в повечето страни от Централна и Източна Европа  бавно се нормализира, сочи още докладът, пише pariteni.bg. Заслужава да се отбележи, че проблемите на ESG се превърнаха в пазарен стандарт във всички сегменти на недвижими имоти. 2023 г. донесе значително подобрение на строителния пазар, характеризиращо се с намаляване на строителните разходи и повишена наличност на главни изпълнители.

България

Възстановяването на веригата за доставки доведе до нормализиране на разходите за строителство След прекъсването на веригите за доставки и разходите за строителство в началото на 2023 г. към края на разходите се нормализираха донякъде. Това беше най-видимо в сектора на логистиката, където вносът на стомана оказа силно влияние върху разходите за развитие, се посочва в доклада за нашата страна. Създателите на нови проекти искат по-високи наеми, за да бъдат печеливши, докато обитателите не искаха да ги плащат. Това доведе до задънена улица, която възпрепятства усвояването на клас А и спомогна за комерсиализацията на пространство с по-ниски спецификации.

България най-после има работещ парламент, макар и с компромиси

Изминалата година беляза поредните два избора – парламентарни и местни. Предишните избори най-накрая създадоха работеща коалиция. Това позволи на страната да поеме курс на някои по-дългосрочни реформи, за да се възползва от структурните фондове на ЕС. Това позволи и приемането на съответните закони. Последните избори бяха за местна власт и отбелязаха значителни промени в големите градове и очакванията за подобрения на градско ниво остават високи.

Лихвите сред най-ниските в ЕС

България бележи рекордно ниски лихвени проценти (в исторически план и в целия ЕС) на фона на повишаването на лихвите на ЕЦБ. Очакваната промяна в лихвените проценти и ефектът им върху недвижимите имоти предстои да се видят. Няма механизъм за прехвърляне на повишаването на лихвените проценти на ЕЦБ и банките продължават да свързват заемите си с почти 0% индекс, следвайки лихвите по депозитите.

Банките - много печеливши и добре капитализирани

Търговските банки се представиха силно през цялата година. Банковият сектор на България е доминиран от чуждестранни банки и продължава да бъде много добре капитализиран. Новите заеми продължават да растат най-осезаемо в ипотечния сегмент. Политиката им за кредитиране продължава да работи на две скорости – много ниски лихвени проценти и дългосрочни планове за кредитополучатели на дребно (купувачи на жилища) и почти двойни лихви и по-краткосрочни планове за търговски недвижими имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай