Гореща прогноза за цените на наемите

Войната в Украйна измества центъра на гежеста в Европа. Регионът около нас става интересен за инвеститорите

Гореща прогноза за цените на наемите | StandartNews.com

Експертите на една от най-големите компании на управление на инвестиции с над 400 офиси по света - Colliers , дадоха прогнозата си за страните от Централна и Източна Европа за 2023 година, в които влиза и България.

Според тях геополитиката запазва мястото си в центъра на вниманието, инфлацията продължава да бъде основно предизвикателство, зелените енергийно-ефективни сгради остават на фокус, а търсенето на офиси вече се възстановява. Това със сигурност ще доведе и до по-високи нива.

Очаква се ръстът на БВП да намалее наполовина тази година., но да се ускори през 2024 г. Въпреки това икономиките на страните от региона остават едни от най-динамичните в тази част на света, което свидетелства за това, че инвестициите, създаването на работни места и ръста на заплатите ще продължават да растат, търсенето на недвижими имоти ще остане стабилно в дългосрочен план, въпреки че 2023 г. най-вероятно ще е малко по-предизвикателна от стандартното, пише Паритени.

Трудно е да се прогнозират икономически сценарии за пазарите на имоти, тъй като геополитическата обстановка е несигурна, но се надяваме, че нашите 10 водещи прогнози ще дадат насока за това, което можем да очакваме през годината", заяви

Според Доминика Йедрак, директор Пазарни проучвания в Colliers, регионът ще придобие много по-голямо значение в световен мащаб, защото на фона на войната в Украйна центърът на тежестта в Европа се измества на североизток.

Случващото се е от много по-голямо значение сега за Полша и балтийските държави, но ще се разпространява все повече и в по-централните и южните части на региона. Засиленото внимание на Запада към Източна Европа ще доведе до укрепване на икономиките, тъй като западният капитал ще се насочи повече към страни, които предлагат стабилен фон за инвестиции на много по-ниска цена от тази в развитите икономики.

Прогнозите за страните от ЦИЕ са по-скоро положителни. МВФ очаква забавяне на експанзията за региона до 1,5%, което е по-малко от половината от темпа, наблюдаван през 2022 г. (3,7%). Това е най-ниското ниво от почти десетилетие насам, ако изключим пандемичната 2020 г. Във всяка страна съществуват специфични предизвикателства - от политическия фон, през геополитически въпроси, до конкретни макроикономически проблеми, но рецептата за растеж все още е налице и дългосрочните прогнози показват, че в региона икономиките ще растат два пъти по-бързо от еврозоната, което няма да промени и възходящия тренд на пазара на наемите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай