Горанов: Свободният ресурс във фискалния резерв е само половин милиард лева

Горанов: Свободният ресурс във фискалния резерв е само половин милиард лева | StandartNews.com

Свободният, неангажиран ресурс във фискалния резерв на страната е само половин милиард лева, съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред социалните партньори на заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Той обяви, че в края на януари фискалният резерв е в размер на 7.129 млрд. лв. От тях 1.323 млрд. лв. са вземания от ЕС, които не са ликвидни. Така остават 5.808 млрд. лв. Те също не са на разположение изцяло на правителството, защото от тях 2.445 млрд. лв. са парите в Сребърния фонд, който не може да се харчи, а други 1.450 млрд. лв. са във фонд Радиоактивни отпадъци и фонд Извеждане на ядрени съоръжения. Има още 800 млн. лв. в ПИБ като депозит на правителството. По думите на Горанов обаче той няма да оказва натиска на банката да ги връща сега, а след време, "когато нещата се успокоят". Така по последна информация Към 19 февруари неангажираният ресурс във фискалния резерв е 547 млн. лв., заяви Горанов. В същото време до края на май т.г. държавата трябва погаси мостови заем в размер на 1.5 млрд. евро, предупреди финансовият министър.

Той изнесе тази информация по настояване на АИКБ, които преди дни посочиха, че темата за дълга е свързана с доходите и жизнения стандарт на българите. Видимо раздразнен финансовият министър Владислав Горанов още в началото на заседанието предупреди социалните партньори да се въздържат да настояват всякакви теми да влизат за дискусия в тристранката.

„Ако мислите, че всяко нещо, което ви хрумне, е свързано с доходите и жизненото равнище, по-добре да се въздържате", посъветва той участниците в тристранката.

По думите на Горанов необходимият нов дълг може да е по-малък от 8 млрд. евро в следващите три години, ако през следващите две години няма дефицит в бюджета.

„Чукате на отворена врата за намаляване на разходите за следващите две години съвкупно с 2 милиарда евро", коментира той по повод забележките на АИКБ, че държавата няма намерение да свива бюджетните дефицити. Според тригодишната прогноза общият размер на планираните дефицити е 3,3 милиарда евро.

„Като се прибавят още 6 млрд. евро падежи отиваме на 9,3 милиарда необходимост от финансиране в рамките на следващите няколко години", посочи Горанов. Той за пореден път подчерта, че сключеното споразумение с банките-посредници е за дълг с максимален лимит от 8 млрд. евро, който ще бъде емитиран на части и то „само когато Законът за държавния бюджет гласува такъв лимит".

С банките посредници са договорени най-ниските комисиони, които е плащала досега страната ни за емитиране на дълг, посочи Горанов. По думите му сумата е 18 пъти по-ниска от тази, платена през 2002 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай