Горанов: 1 милиард и 70 милиона лева са изтеглени днес от КТБ

Горанов: 1 милиард и 70 милиона лева са изтеглени днес от КТБ | StandartNews.com

Реформите в бюджета ще се видят в действията, добави финансовият министър 

София. Финансовият министър Владислав Горанов заяви в ефира на бТВ, че 1 милиард и 70 милиона лева са изтеглени до момента от вложителите в КТБ, което е почти една трета - в първия ден на изплащането. "Остават близо 3 милиарда и 70 милиона лева", добави той.

"Банките избрани за изплащане на влоговете, са избрани по критерий клонова мрежа. Готови сме да издадем банкова гаранция за фонда. Смяната на шефа на фонда не е направено тайно, но се направи бързо, защото искахме да имаме гаранция, че хората, които и работят там има пълен капацитет и пълно доверие. В закона Цонев – Пеевски волята е ясна, но той не е приложим лесно. Ако държавата иска да защити интересите си тя има достатъчно възможности и сега. Системата работи и без този закон", коментира Горанов.

 Финансовият министър каза още, че "бюджетът съдържа доста реформи, но те ще се видят в действията, по делата може да ги познаете." "Фискалната рамка зависи от данъчната система, а тя е непроменена", добави той.

Горанов говори по отношение на твърденията на министрите на отбраната и МВР, че бюджета за техните ведомства е недостатъчен, като каза, че няма пространство за разширяване на разходната част, тъй като повишението на приходите над разходите, е стигнало предела, позволен от европейското законодателство - 3% от БВП. "Ако за България най-важно й е МВР и отбраната, ще направим преразпределение на сегашните разходи на бюджета. Затова има парламент и правителство. Правителството си очертава приоритети, парламентът ги коригира", поясни финансовият министър.

"Виждането ми за бюджета почива на разбирането, че съм се опитвал докато бяхме в предизброна капания и в хода на целия дебат, да си представя кое е важно за хората, обикновения човек. Вероятно отговорът е всичко, но в скалата на приоритетите виждам повече социалната защита, повече реформата в здравеопазването, качествено средно и висше образование", коментира Горанов.

По думите на Горанов недоволството на синдикатите не е за повишаването на минималната работна заплата, а е във връзка с увеличаването възрастта за пенсиониране, особено за трета категория. "Това, което е предложило правителството, не е новина. Още в 41 НС се предприе стъпката за увеличаването й с четири месеца", каза още финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай