Горанов зарадва бизнеса (ОБНОВЕНА)

Финансовият министър Владислав Горанов отложи за октомври въвеждането на новите касови апарати

Горанов зарадва бизнеса (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Финансовият министър Владислав Горанов отложи за октомври въвеждането на новите касови апарати за бизнеса. Но заедно с това заяви, че ново отлагане няма да има.

Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов  и финансовия министър с представители на бизнесорганизации.

Шефът на БСК Радосвет Радев заяви, че е доволен от диалога и в следващите дни заедно с кабинета ще пишат финалния вариант на наредбата  18, която урежда имплементацията на на процеса. Радев заяви, че времето ще де използва активно и от софтуерните специалисти за написване на новите програми. И че повечето от тях са български фирми. 

След разговора при Борисов удовлетвореност от диалога изразиха и двете страни, макар да се разминаха кога точно са започнали да си говорят - според бизнеса той сега започвал, а според Горанов - продължава.

Министърът на финансите посъветва да се работи здраво по софтуера, който свързва съответната компания с НАП, както изисква наредбата, защото повече отсрочка няма да има и който успее до 30 септември, успее. Това е срокът за големите фирми.

"Не бива обаче тези 7 месеца да бъдат пропилени в очакване, че ще има нови 7 месеца. Нови 7 месеца няма да има", предупреди финансовият министър. По думите на Горанов държавата няма да отстъпи от преследване на целта - да ограничи сивата икономика.

Нормата затова е норма, за да се изпълнява. Тя не е ултиматум, натърти Горанов.

Фирмите, които използват касови апарати и не са регистрирани по ДДС, имат срок до 30 юни, а онези, които използват софтуер - до 30 септември.

Според шефа на БСК бизнесът е наясно, че не може да има безкрайност на старта на тази наредба, но тя да се усъвършенства така, че да е разбираема от хората и приложима. Голяма част от притесненията ни бяха чути, каза още Радосвет Радев след срещата с Борисов и Горанов. Притесненията на фирмите бяха да не се окажат незащитени данни и да не бъде пробита търговската тайна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай