Голямата забрана. Фермерските пазари вече няма да са същите

Земеделците онемяха

Голямата забрана. Фермерските пазари вече няма да са същите | StandartNews.com

Забраниха търговията на месо и животински продукти на фермерските пазари. Секторът алармира, че подобна разпоредба обрича търговците.

„Този бранш наистина е последната спасителна лодка на истинския български вкус и характерните български храни. В дъното на този бранш са спасителите, които ежедневно полагат толкова много усилия, за да оцелее нещо, което е приоритет навсякъде в Европа, но в България остава в ъгъла”, коментира Ивелина Елмазова, организатор на фермерски базари.

Когато започва да организира фермерски пазари, ежемесечно е имало по 30 участници. В момента те са наполовина по-малко.„Пазарът определя нещата. Хората все повече търсят истинската храна, защото за никого не е тайна, че повече от 50% от нашите здравословни проблеми идват от храната. Най-много се проверяват фермерите и земеделските производители в България, които са регистрирани към БАБХ”, допълни Елмазова. На фермерските базари има хладилни витрини. Има изисквания кога могат да се продават месо и млечни продукти.

От БАБХ отговориха. „Актуализираните мерки, свързани с разрешаване на организирането и провеждането на пазари за всички видове животни, с изключение на свине и птици, и се разрешава продажбата на храни от животински произход. В сила остава само забраната за предлагане на пазарите от временни и подвижни обекти за търговия с храни на яйца и прясно птиче месо, разфасовки и местни заготовки от птиче месо. Разрешена е продажбата на термично преработени продукти от птиче месо, предназначени и за директна консумация”, пишат от Агенцията по храните.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай