Голяма радост за шофьорите! Ето какво прави конкуренцията

Отделни компании обаче вече разполагат със свои и на база поведението на шофьора на пътя калкулират цената

Голяма радост за шофьорите! Ето какво прави конкуренцията | StandartNews.com

Бясна конкуренция свали цената на застраховка "Гражданска отговорност" с над 100 лева за две години. Процесът, който продължава и в момента, е парадоксален на фона на всеобщото поскъпване на стоки и услуги и двуцифрената инфлация. За последните шест месеца повечето застрахователи са намалили тарифите си с поне 20 лева, съобщава "Марица".

В момента пловдивчанин с дългогодишен стаж зад волана, който притежава бензинов автомобил с мощност до 1800 кубика, може да сключи задължителната полица за едва 164 лева. При същите параметри други застрахователи оферират цени максимум до 259 лева, става ясно от онлайн калкулаторите на брокери. И това е доста под средната цена, на която автомобилистите сключваха застраховка в началото на пандемията. Тогава полици в Пловдив масово се сключваха около 300 лева.

През 2020 година заради ограниченията в пътуванията и съответно по-малкото щети, Гражданската започна да поевтинява. Ограниченията паднаха и пътуванията се възстановиха, но тенденцията продължи. Неофициално от големите компании признават, че всичко се прави за завземане на по-голям пазарен дял.

Комисията за финансов надзор пък няма правомощия да следи ценообразуването на задължителната застраховка. Ролята на ведомството е да съблюдава дали премиите съответстват на поетия риск и на разходите на застрахователя. В допълнение цената на полицата трябва да е достатъчна на базата на разумно актюерско допускане, че да осигурява изпълнението на всички задължения на зacтpaxoвaтeля, включително достатъчно резерви. 

Национална база данни за шофьори с нарушения у нас все още няма и т.нар. система бонус-малус в застраховането се отлага от години. Отделни компании обаче вече разполагат със свои и на база поведението на шофьора на пътя калкулират цената. Такива са „Уника“, „Дженерали“, „Евроинс“ и др. Така примерните водачи могат да ползват допълнителни отстъпки, ако нямат регистрирани инциденти в последните пет години.   

По правило по-скъпа "Гражданска отговорност" плащат младите водачи и тези, които управляват мощни автомобили. Презумпцията е, че нерядко те карат с висока скорост и при катастрофа причиняват и по-големи щети. 

Според данните към третото тримесечие на 2022 г. номер 1 по премиен приход от "Гражданска отговорност" у нас е „Лев инс“. Компанията държи и най-ниските цени. В топ 5 влизат още „Евроинс“, „ДаллБогг Живот и здраве“, „Булинс“ и ОЗК Застраховане.

По закон застрахователните компании отчисляват от всяка сключена полица пари във Фонда за незастраховани моторни превозни средства и към Обезпечителния фонд. До миналата година натам вървяха общо по 13 лева от всяка застраховка, но от началото на 2023 г. вноската стана 16 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай