Голяма новина за Банка ДСК

Одобрение от антимонополния регулатор

Голяма новина за Банка ДСК | StandartNews.com

Собственикът на Банка ДСК – унгарската OTP Bank – придобива още една финансова институция в региона на Централна и Източна Европа. Групата купува втората по големина банка в Словения – NKBM, след като местният пазарен регулатор официално даде одобрението си, съобшава economic.bg.

С придобиването OTP ще се превърне в най-големият играч на словенския банков пазар.

Одобрението от антимонополния регулатор идва година и половина след подписаното предварително споразумение по сделката. OTP Bank се договори за нея още през първата половина на 2021 г. с американския фонд Apollo и Европейската банка за възстановяване и развитие, които притежават съответно 80 и 20% от капитала на NKBM.

Стойността на сделката остава поверителна, но според няколко местни медии цената възлиза на приблизително 1 млрд. евро.

След приключване на придобиването OTP ще обедини базираната в Марибор NKBM със SKB, друга словенска банка, която придоби през 2019 г., за да създаде това, което според нея ще бъде най-голямата банка в страната по обем на депозитната и кредитната маса.

OTP е листвана на фондовата борса в Будапеща и присъства на 11 пазара. По нейни данни новата сделка я прави водещ играч на пет от тези пазари.

Експанзията

В последните няколко години OTP се разшири в региона, като придоби активите и на гръцката Alpha Bank в Албания което ѝ даде значителен дял от местния пазар.

Новината показва, че банковата консолидация – процес, който от около две години набира все по-голяма сила в Европа – продължава.

Всичко това не подминава и България, където собственикът на ОББ – KBC Group – купи Райфайзенбанк България, a Пощенска банка купува дружеството за потребителско кредитиране БНП Париба Лични Финанси. Собственикът на Пощенска банка – Eurobank – направи стъпки за придобивания още в Сърбия, Гърция и Кипър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай