Голям удар за АМ Хемус! Ще я има ли

Какво бе съобщено за етапите на изграждането й

Голям удар за АМ Хемус! Ще я има ли | StandartNews.com

Магистрала “Хемус”, която свързва София и Варна, ще бъде завършена най-рано след пет години, прогнозираха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) в отговор на въпрос, пише “Труд”.

“Оптимистичната цел е АМ “Хемус” да бъде изградена през 2028-2029 г.”, обясниха от ведомството.

За да се случи това обаче, първо трябва да е ясно как ще бъдат узаконени инхаус договорите между официалния изпълнител на проекта за довършване на магистралата - държавната компания “Автомагистрали” ЕАД, и фирмите, които са сключили договори с нея за доставка на строителни материали и техника.

Затова министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е подписал заповед за сформиране на работна комисия, която трябва да предложи варианти за решаване на казуса с инхаус договорите.

Преди време министър Цеков обяви, че промените “не са особено сложни”, а през есента ще бъде възможно да продължи работата по аутобана.

Към момента темпът на изграждане в първите три лота на магистралата (лотове 1, 2 и 3), чието строителство е най-напреднало, се извършва с намалени темпове, признават от регионалното министерство, като причината е липсата на възлагане заради неизчистените въпроси относно инхаус договорите.

Общата дължина на лотовете 1, 2 и 3 е 53 километра, като трасето им започва от местността “Боаза” и завършва при връзката с второкласния път Плевен-Ловеч. Към момента участъкът на лот 1 с дължина 15,7 км, е изграден на 70 процента, а през февруари в отговор на въпроси от МРРБ ни увериха, че отсечката ще бъде готова до края на годината.

Към момента се очаква и трите лота да са завършени през 2024 г. Лот 2, който е с дължина от 19,1 км, е изграден на около 24 на сто, а участък 3 с дължина от 17,1 км е изграден на 49 на сто. Почти същото беше изпълнението по отсечките и през пролетта.

Общата дължина на лотовете 4, 5 и 6, които започват от пресичането с пътя Плевен-Ловеч и продължават до връзката с първокласния път Русе-Велико Търново, е 84,1 километра. От МРРБ обясниха, че за лотовете 4, 5 и 6 е необходимо извършване на препроектиране, тъй като одитът за пътна безопасност е показал, че техническият проект трябва да бъде променен.

Последните три участъка - 7, 8 и 9, са от пресичането с пътя Русе-Велико Търново до пътен възел “Буховци”. Общата дължина на тези лотове е близо 88 км.

“Поради преминаване на трасето на участък 7 през зони с геодинамични процеси, а на участък 8 през територията на ловно стопанство “Черни Лом”, складове с взривни материали и кариера за разработване на подземни богатства, е необходимо изместване на трасето.

Това ще доведе до нови екологични процедури и допълнително забавяне на стартирането на строителството”, обясниха от МРРБ.

На участък 9 извършват отчуждителни процедури, като се очаква издаване на разрешение за строеж в началото на 2024 г., допълниха от регионалното министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай