Голям удар. Привличаме милиарди

Инвеститори влизат в нова индустриална зона

Голям удар. Привличаме милиарди | StandartNews.com

С решение на служебното правителство се обособява държавна индустриална зона "Доброславци", съобщи днес служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на брифинг в Министерски съвет. Зоната ще се простира на площ от над 250 хектара.

Тази зона ще бъде профилирана най-вече за автомобилостроенето и свързаните с него сегменти, в т.ч. производство на автомобилни части, компоненти и оборудване. Според Пулев там ще има проекти "от 1 млрд. до 3 млрд. евро", цитира думите му БТА.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов добави, че тази индустриална зона ще даде нов тласък на автомобилния сектор. По мнението му с обособяването на зоната България ще покаже по-активна позиция.

По-рано пред кметове и областни управители Александър Пулев каза, че минималният размер на безвъзмездната помощ за проект по мярката за индустриалните зони и паркове е 1 млн. лв., а максималната стига до 40 млн. лв. Покажете инициатива, ние сме с вас, призова Пулев за повече активност по места при кандидатстването за индустриални зони.

"Много хора ме питат защо България към настоящия момент не е успяла да се пребори за ключов стратегически инвеститор в сегмент "Производство", защо нямаме производство в размер на 1 млрд. евро или 2 млрд. лв. Отговорът е ясен - до този момент държавата не беше създала предпоставки за привличането на подобен род инвеститори, защото нямаме качествени локации, качествени терени, нямаме качествена инфраструктура. Липсвала ни е една проактивна позиция, досега държавата е реагирала реактивно", каза още Пулев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай