Голям шок за студентите! С какви наеми ги дерат

Кое основно определя цените

Голям шок за студентите! С какви наеми ги дерат | StandartNews.com

Солени наеми чакат студентите преди началото на новия учебен сезон.

Метрото помпа със 100 евро наемите на имотите, които студенти и гимназисти резервират за новата учебна година в София, показа проучване сред няколко брокерски агенции, пише „Телеграф“.

Ръстове има не само спрямо същия период на 2022 г., а и в сравнение с месец назад на настоящата година, допълниха брокери от агенция в София, които се занимават предимно с уреждане на наеми.

Средните цени в момента в един от най-желаните райони за новоприетите бъдещи висшисти “Студентски град” са средно 481 евро за двустаен, или около 7,25 евро на квадрат. За сравнение само месец по-рано тези стойности са били 465 евро, или 6,8 евро на квадрат.

Още един месец назад цените са били същите, както и през юли. Друг предпочитан район на София за по-финансово обезпечените студенти е Докторският паметник заради близостта му до Софийския университет.

Там в момента средните наемни цени на квадрат вървят около 7,44 евро, докато месец по-рано са били 7,12 евро. Минимално, но все пак нагоре, се движат и арендите в „Дианабад“, където в момента средната цена е 4,68 евро на квадрат, докато в края на юни е била 4,66 евро.

Около 4,61 евро за квадрат са били наемите през юни, а месец по-късно гонят 4,70 евро. Сред най-скъпите са имотите под наем в „Манастирски ливади“, където квадратът за апартамент под аренда удря 11 евро. Сравнително еднакви са цените на наемите в „Младост“ и „Мусагеница“ сега спрямо отпускарския юли, но тенденцията е да се повишат през септември, коментираха брокери.

За сравнение квадратът в квартала, в близост до метрото, върви по 9 евро, докато в центъра може да намерите жилище от същия клас за 5 евро на квадрат.

В момента се предлага гарсониера от 42 квадрата в „Дружба“, изцяло обзаведена и ремонтирана, за 400 евро на месец. В центъра може да вземете апартаментче от около 60 квадрата, също с нови мебели и всичко необходимо, за 300 евро на месец.

Популярни са едностайните в близост до НСА и УНСС в “Студентски град”, където квадратът е около 8 евро. Тези цени са, ако имате късмет и ако наемете мястото през брокер. В обявите за наем на жилища, които се пускат от самите собственици, цените минават 1000 евро за 60 квадрата за апартамент в центъра на София, показа справка.

Според експерта Красимира Банкова едно от задължителните условия на наемателите е апартаментът да е близо до метрото. Има раздвижване на имотния пазар и в по-нехаресваните преди квартали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай