ГЕРБ иска увеличение на дефицита с близо 6 млрд. лв

ГЕРБ иска увеличение на дефицита с близо 6 млрд. лв | StandartNews.com

Партията няма да подкрепи актуализацията на бюджета в настоящия й вид при гласуването в парламента

София. Актуализацията на бюджета трябва да бъде с допълнителен дефицит от 5 млрд. 720 млн., което на касова основа прави 7% от БВП, смятат от ГЕРБ. По думите на депутата Менда Стоянова дългът „при всички положения" трябва да бъде увеличен с 3,4 млрд. лева и да достигне 14,4 млрд.

„Това е състоянието и, ако днес правителството не си признае това, ако НС не гласува подобни цифри, това означава срив на държавата до края на годината, отлагане на разходи за следващата година и поставяне под заплаха и следващата година, и следващия бюджет", допълни Стоянова.

Според нея планираното от правителството увеличение на дефицита и лимита на дълга са занижени. Тя посочи, че в ГЕРБ не са съгласни с планираната актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лева, които според опозицията трябва да са 330 милиона.

С 1 милиард лева намаление на приходите искат още от партията.

Сериозна дупка в бюджета ГЕРБ виждат и в спряното разплащане по европейски проекти, които са в размер на над 3 милиарда лева.

„Ако правителството сега не осигури с тази актуализация на бюджета на следващото служебно правителство и на следващия кабинет според наши груби сметки още 3 млрд. лева, за да може да се говори по европейските проекти", каза още Менда Стоянова.

От своя страна колегата й Лиляна Павлова обяви, че ГЕРБ няма да подкрепи предлаганата от правителството актуализация, защото тя е „хвърляне на прах в очите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай