Гениите на Google отгледани с математика

Сергей Брин и Лари Пейдж са в топ 10 по богатство

Гениите на Google отгледани с математика | StandartNews.com
  • Най-голямата търсачка се ражда в гараж след една проста идея
  • Сергей Брин и Лари Пейдж са в топ 10 по богатство

Много хора често се чудят кои са най-посещаваните сайтове в глобалната мрежа. Разбира се, надали трябва да се консултирате с Google, за да се уверите, че именно търсачката оглавява класацията. Тя генерира около 80 милиарда посещения на месец! Няма съмнение, че това е едно от най-големите технологични чудеса на последните десетилетия. Как е създадена Google - ето историята на хората, които са я измислили.

Тандемът, който преобърна света

Лapи Пeйдж и Cepгeй Бpин ocнoвaвaт Gооglе пpeз 1998 гoдинa, дoкaтo ca cтyдeнти в Cтaнфopдcкия yнивepcитeт. Te нa-пycнaxa pъкoвoднитe пoзиции в кoмпaниятa мaйкa пpeз 2019 гoдинa, но ocтaнаха члeнoвe нa директорския бopд.Лари Пейдж е роден през 1973 година в Лансинг, Мичиган. Родителите му са преподаватели по компютърни науки в Мичиганския университет. В интервю Пейдж заявява, че "къщата им е пълна каша", с компютри, научни и технически списания, разхвърляни навсякъде. Увлечението му към компютрите започва когато е на 6 години. "От много ранна възраст разбрах, че винаги съм искал да измислям нещо. Така и стана, действително се интересувам от технологии и бизнес... Когато бях на 12 знаех, че ще създам компания", казва Пейдж.През 2007 г. той се жени за Лусинда Саутуърт на карибския остров Некер, собственост на Ричард Брансън. Лусинда е учен-изследовател, сестра на актрисата и модел Кари Саутуърт. С Пейдж имат две деца, родени през 2009 и 2011 г.Сергей Брин е роден на 21 август 1973 година в Москва, Съветски съюз, в еврейско семейство. Син е на Михаил и Евгения Брин, възпитаници на Московския държавен университет. Родителите му емигрират в Съединените щати когато Сергей е на 6 години. Неговият баща е професор по математика в Университета на Мериленд (Maryland, College Park), а майка му - изследовател в НАСА (Goddard Space Flight Center).

Брин учи с Безос и хвърля камъни по полицията

В Мериленд Сергей е записан в училище Монтесори, насърчаващо творческата креативност и независимостта. Същото училище е посещавал и друг милиардер - основателят на Amazon Джеф Безос.       Брин се връща отново в Москва когато е на 17 г. заедно с баща си. Той обаче за малко да се забърка в сериозен скандал, след като хвърля камъчета по полицейска кола.През май 2007 г. Сергей се жени за Ан Воджицки, която през 1996 г. завършва Йейлския университет със специализация по биология.

Google се създава в гараж

Брин следва в Университета на Мериленд. След дипломирането си се мести в Станфордския университет и защитава магистърска степен по компютърни науки. Там се запознава с Лари Пейдж и бързо се сприятеляват. Брин прилага система за извличане на данни за изграждане на по-висша търсачка. Програмата става популярна в Станфорд и те преустановяват своите проучвания, за да стартират Google в нает гараж. Лари Пейдж и Сергей Брин стартират една малка услуга с простата идея един код да обикаля страниците в интернет и да им дава специален ранг. Днес това е компания, преобразила много отрасли и услуги. Включително и операционната система Android.

Забогатяха с 14 млрд. за ден

Cъocнoвaтeлитe нa интepнeт гигaнта Gооglе Лapи Пeйдж и Cepгeй Бpин ca зaбoгaтeли c 14 милиapдa дoлapa caмo зa дeн, cлeд кaтo кoмпaниятa мaйкa Аlрhаbеt пpeдcтaви peкopдни тpимeceчни peзyлтaти. Акциите на лидера се повишиха с 9,2% в началото на американската търговия на 4 февруари 2021 г., след като резултатите показаха приходи от 56 милиарда долара за четвъртото тримесечие на 2020-а. Това е 23% ръст на годишна база и далеч надхвърли очакванията на анализаторите, пише Forbes.Основният източник на доход за технологичния лидер е неговата рекламна дейност. За разглеждания период приходите му са били 46,2 млрд. долара, или 22% повече от предходната година. Подразделението за облачни услуги на Google обаче се оказа губещо. През четвъртото тримесечие то отчете загуба от 5,6 милиарда долара. Според класацията, в реално време Лари Пейдж е добавил 7,1 милиарда долара към нетното си богатство, до 91,2 милиарда долара. Бившият главен изпълнителен директор на Alphabet сега е седмият най-богат човек в света. Компанията отчита печалба от 15,2 милиарда долара за последните три месеца на 2020 година.Бизнес партньорът му Сергей Брин пък забогатя с 6,8 млрд., до 88,4 млрд. Долара. Така бившият президент на компанията успя да изпревари инвеститора Уорън Бъфет и да се нареди на осмо място сред най-богатите хора в света.

"Искаме Google да бъде третата половина на мозъка"

Благодарение на непрекъснатото разработване на нови продукти, нови партньорства с други компании, а също и придобивания, Google се превръща в най-големият интернет и технологичен бранд в света с близо 45 хиляди служители.А ето и какво казват двамата "виновници" за създаването на Google.

1. Лари Пейдж: Ние имаме мантра - "не бъди лош", което означава да правим най-доброто за нашите потребители, клиенти, за всички.

2. Сергей Брин: Всеки иска да бъде успешен, но това, което искам аз, е да ме виждат такъв, какъвто бях в началото - ентусиазиран, иновативен, много вярващ, етичен и безсъмнено оставил отличителен белег в света.

3.Лари Пейдж: Нашата цел е да организираме цялата информация на света и да я направим универсално достъпна и полезна за всички.

4. Лари Пейдж: Връхната точка при търсачката е тя да разбира всичко в света и винаги да  дава правилния отговор. Ние сме далеч все още от това.

5. Сергей Брин: Ние искаме Google да бъде третата половина от твоя мозък.

6. Лари Пейдж: Ние не разполагаме с толкова мениджъри, с колкото трябва, но все пак е по- добре с твърде малко, отколкото с твърде много.

7. Сергей Брин: Нещото, което искаме, е страхотни хора да работят за нас.

8. Лари Пейдж: Ако имаш продукт, който наистина набира широка употреба, то той най-вероятно е добра идея.

9. Сергей Брин: Някои казват, че Google е Господ. Други - че Google е Дяволът. Но ако те си мислят, че Google е прекалено мощна, запомнете, че при търсачките, както и при другите компании, всичко се свежда до едно единствено кликване върху друга търсачка.

10. Лари Пейдж: Ако компанията ти е малко повече основана на сътрудничество, то ще постигнеш по-добри резултати, защото тогава ще имаш повече време и енергия за проверяване и балансиране на случващото се.

11. Сергей Брин: Преди Google хората не се вълнуваха от реда в резултатите. Може да получиш хиляди резултати при дадена ключова дума. Ние видяхме, че всъщност хиляди резултати не са толкова необходими така, както 10 добри. Затова и разработихме система, която открива най-добрите и най- полезните уебсайтове.

12. Лари Пейдж: Нашият таргет е иновацията. Ние вярваме, че мобилните приложения са необходимост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай