Газът повлича цените на храните

Индустрията в шок, торови и стъкларски заводи заплашени от спиране

Газът повлича цените на храните | StandartNews.com

* Топлият душ под въпрос, изкупуват електрически бойлери

* Индустрията в шок, торови и стъкларски заводи заплашени от спиране

Очакваното поскъпване на газа с поне 20%, според сметките на вицепремиера Асен Василев, ще удари много сектори в икономиката ни и ще повлече лавината с цените, категорични са експертите. 

Производители не смеят да гадаят докъде ще стигне цената на хляба.

По магазините: Едва 6 вида хляб са по БДС - ChernomoreНай-големите заводи работят на ток, но по-малките пекарни масово ползват газ. „Към момента спирането на газа не влияе на цената на хляба. Имаме доставка на газ и то на цените, които са актуални. Ако има увеличение на тези цени -  това ще се отрази на себестойността на хляба, но няма как да гадаем”, посочи Марияна Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Но не само газът за производство ще оскъпи хляба. Очаква се цялото селско стопанство, и в частност зърнопроизводството, да пострада от по-високите цени. Торовете, чиито цени досега се увеличиха 3-4 пъти, ще поскъпнат още, тъй като заводите-производители работят основно на газ. „Голямата опасност пред сектора е затваряне на двата торови завода, защото без газ няма как да се произвеждат. Това означава тотален срив на добивите и при слънчогледа, и при царевицата”, заяви фермерът Красимир Кумчев пред Нова тв.

Повишаването на цените е пагубно и за заводите за стъкло, които работят само на газ. Производители на консерви и вина вече се оплакаха, че амбалажът драстично поскъпва, а за поръчка на буркани дори трябва да се чака.  

С колко ще поскъпне газът заради спрените доставки? Сметките на Василев

Поскъпването на газа потребителите на централно отопление ще усетят от юли, когато КЕВР определя новите цени на парното. Не само, че ще им излиза много по-солено, но те вече се питат ще имат ли топъл душ през лятото или да си купуват електрически бойлери.

Докога е сигурно, че ще има топла вода

Сред най-ощетените са битовите потребители на газ - те нито знаят ще има ли гориво за домакинството им, нито колко ще плащат. Сметките им за отопление още през тази зима се удвоиха, а за догодина може и да се утроят.

При дефицит на газ софийската Топлофикация може да мине на мазут, но за не повече от 10 дни. "На топлофикациите работата не може да продължи без руските доставки", коментира пред бТВ Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. По думите му съгласно нормативните изисквания те трябва да разполагат със запас от битум. "По-важна е индустрията, защото тя изпада в шок в момента. 95% сме зависими от руския газ", каза експертът.

Очаква се да поскъпне токът, който се произвежда в когенерациите на газ. За щастие, делът му в енергийния микс у нас е малък. Битовите производители може и да не го усетят, но за бизнеса, който плаща непосилни сметки, всичко отгоре е тежест. 

"По-високите цени са пагубни за химията, металургията. Но това ще се отрази много лошо на най-експортно ориентирания бранш - машиностроенето, защото редица процеси са на газ”, категоричен е Васил Велев, председател на АИКБ.

Руският газ бил чудовищно скъп, властта вкарала бизнеса в Параграф 22

Бизнесът побесня, кога започват протестите срещу кабинета

Очаква се до края на месеца да дойде предложението за увеличаване на цената от "Булгаргаз". Първоначално поисканото от компанията поскъпване на синьото гориво бе с 5,3%. Но сега се очаква в него да бъдат отразени и покупките на алтернативни количества, които да заменят руския газ. "На европейските пазари имаме 26% скок само тази сутрин /б. ред. на 27 април/. Спирането на доставките ще доведе до още по-високи цени. Ако по-дълго време нямаме доставки и на практика няма откъде да се вземе друг газ, ще имаме и дефицит", коментира пред "Стандарт" макроикономистът Стоян Панчев.

Откъде ще дойде газът

"Осигурени са алтернативни доставки за целия месец май и не са застрашени критичните потребители на суровината, газохранилището е пълно на 18%, а с Европейската комисия ще се водят разговори за общи покупки на синьото гориво, за количества и маршрути за снабдяването", увери министърът на енергетиката Александър Николов в сряда, когато Русия реши да ни врътне кранчето.

Макар че вицепремиерът Асен Василев посочи, че страната ни има възможност да внася 20 млрд. куб. м от Турция и Гърция, реално в момента единственото трасе е през връзката Кулата-Сидирокастро.

Реверсивна връзка Кулата/Сидирокастро Другата газова връзка с Гърция - от Комотини до Стара Загора, чието изграждане бе планирано още през 2009 г., все още не е готова. Години наред "Булгартрансгаз" не успя да подпише споразумение с Турция за междусистемна свързаност.

Според източници на Медиапул, "Булгаргаз" от седмици купува на виртуална точка в Гърция количества газ, резервиран е и пълният капацитет от връзката Кулата-Сидирокастро. Договорени са и капацитети за пренос в Гърция. Търговци твърдят, че част от доставките ще са осигурени от фирмата "МЕТ Енерджи", в която работеше директорът на "Булгаргаз" Людмил Йоцов преди уволнението на предшественика му Николай Павлов. Това означава, че цената на газа ще се натовари допълнително с комисионите на посредника. Пазарни участници пък недоволстват, че държавният доставчик не обявява прозрачни процедури за алтернативните доставки.

Колко ще са загубите

Средно обемът на доставките на руски газ за България възлизат на 3 милиарда куб. м годишно. Другата страна със спрени доставки - Полша, купува от "Газпром" 9 млрд. куб. м. Но това е едва 20% от газа, който влиза в страната. Полша вече е увеличила няколко пъти инжекцията от германските тръбопроводи, които връщат обратно получения руски газ. 

България обаче е близо на 100% зависима от руския газ. Страната ни трябва да бъде готова и за спиране на доставките на петрол от Русия, предупреди пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията. Путин вече получи предложение от Вячеслав Володин, председател на долната камара на парламента, списъкът със стоки за износ, за които се заплаща в рубли, да се разшири, като в него влязат торове, зърно, растително масло, суров петрол, въглища, метали, дървен материал. Ако страната ни се откаже и от руския петрол заради рублите, това със сигурност ще доведе до още по-голям скок в цените на горивата, казват експертите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай