Четвъртък,

Докога е сигурно, че ще има топла вода

От: Стандарт -
1626
Докога е сигурно, че ще има топла вода
A
A
A

"Топлофикация София" все още не е минала на мазут заради спирането на доставките на руски газ. От два дни работи в летен режим - отоплителният сезон приключи и парното е спряно. Това означава, че за топлата вода се употребява три пъти по-малко синьо гориво. Това каза в студиото на "Денят започва" на БНТ Георги Георгиев - председател на Столичния общински съвет.

По думите му "Топлофикация" е най-големият единичен клиент на "Булгаргаз". Една трета от природния газ в България се употребява от "Топлофикация София".

"В момента имаме уверение от държавните дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", че имаме количества за още месец напред, за да не останем без топла вода. Очакваме ясни доказателства, за да успокоим и гражданите от къде и какви доставки ще бъдат насочени за столичната Топлофикация. Най-важно е да осигурим качеството на живот на софиянци, проблемът с цената е на второ място", каза той.

Георгиев заяви, че най-лошият вариант е от 1 юни "Топлофикация" да се наложи да работи на мазут.

Това за нас е крайно нежелателен вариант, защото означава замърсяване и ще бъде много по-неефективно финансово за дружеството. Да преминем на мазут, това би била една малка, ако не екологична катастрофа, то влошаване драстично и зануляване от постигнатите много добри резултати през годините. По закон "Топлофикация" има право да работи минимум за 10 дни на мазут, което е много по-мръсно производство и вредно за финансовото състояние на дружеството, допълни председателят на СОС.

Той уточни, че в момента се купува природен газ за 142 лв. Прогнозите за поскъпване са от 20 до 50%.

Одобрената цена от КЕВР е 47 лв., заради което е имало вариант регулаторът да увеличи цената на топлинната енергия, но държавата е избрала разликата курс купува-продава. Така чистата щета за дружеството е 337 млн. лв от октомври до днес, каза Георгиев.

По отношение на градския транспорт Георгиев каза, че газ за градския транспорт в София имаме до края на май. Като най-лош вариант ще бъде преминаването към празничен вариант - два пъти по-малко курсове.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички