"Газпром": Ще имате газ за поне 70 години

46 долара е производствената цена на 1000 куб. м от горивото

"Газпром": Ще имате газ за поне 70 години | StandartNews.com

България ще може да получава руски газ поне още 70 години. Това стана ясно от думите на зам.-директора на газодобивния комплекс номер 22 на "Газпром добича Уренгой" Олег Кабанов. За толкова време се оценяват запасите в находищата, които експлоатира компанията, ако търсенето на синьо гориво в Русия и Европа се запази на сегашните нива. В същото време обаче тези запаси остават относително постоянни във времето. Причината е, че на всеки 1 млрд. куб. метра добит газ компанията прави нови проучвания за същото количество, обясни Кабанов.

Така през следващата година запасите в находищата на "Газпром добича Уренгой" няма да бъдат за 69 години, а пак за 70 години напред, допълни той. Освен това предприятието не е единственото, което доставя синьо гориво за Европа. Заедно с "Газпром добича Ямбург", което се намира в съседство, двете дружества добиват общо 90% от газа, продаван от компанията майка "Газпром". Дружеството от град Новий Уренгой е на второ място с 97 млрд. куб. м произведено синьо гориво за 2013 г., като отстъпва единствено на колегите си от Ямбург. Потреблението на България е около 3 млрд. куб. м годишно.

Близо 46 долара (1600 рубли) е производствената цена на 1000 кубика газ от комплекс номер 22. Това е най-скъпото гориво, тъй като се добива от най-голяма дълбочина сред всички находища - 4000 метра под земята, обясни зам.-директорът по производствения процес на предприятието Рустем Мухетдинов. От 1 април у нас синьото гориво се продава срещу 431,55 долара за 1000 кубика (612,80 лв.) без ДДС и акциз. В цената обаче се включва не само доставеният газ от Русия, но и местният добив от "Мелроуз". Освен това, докато дойде синьото гориво до България от Полярния кръг през хилядите километри, се начисляват и транзитни такси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай