Газът поевтинява с 13,6% от октомври

Газът поевтинява с 13,6% от октомври | StandartNews.com

Очаква се като резултат да падне и цената на парното

С близо 14% ще поевтинее природният газ през октомври. Тази прогноза направи държавната
компания "Булгаргаз". Предложението за това трябва да бъде внесено на 10 септември, като тогава окончателно ще стане ясно с колко ще намалее цената синьото гориво през последното тримесечие на годината. От октомври ще е четвърто поред поевтиняване на синьото гориво у нас.

През януари, вместо поисканото от доставчика увеличение на цената с 2%, регулаторът я свали символично с 0.5 на сто. Априлското понижение беше доста по-чувствително - 13%, а от юли тарифите бяха намалени с още около 6 на сто. Сега от държавната компания са изчислили, че от октомври природният газ трябва да струва 418,14 лв. за 1000 куб. м (без акциз и ДДС). Това е намаление с 66,12 лв. или 13,65 на сто спрямо сега прилаганите цени.
Намалението на цената на природния газ идва от поевтиняването на петрола. Формулата за изчисляване на тарифите включва нефтената цена за 9 месеца назад, а точно в този период световните пазари регистрират сериозен спад.

Свалянето на цената на природния газ обикновено рефлектира и върху тарифите на топлофикациите. Неотдавна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов прогнозира, че ако се запази тенденцията за поевтиняване на газа, тя ще се отрази и върху парното и топлата вода в началото на отоплителния сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай