Фирми безплатно ще участват на панаири

Всяка втора компания се връща от изложенията с подписани договори

Фирми безплатно ще участват на панаири | StandartNews.com

София. С една година да се удължи срокът на действие на програмата за насърчаване участието на български фирми на международни панаири и изложения. За това настояват от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Общата сума по тази програма е 27 млн. лв., но от тях са спестени 8 млн. лв., които биха могли да бъдат изхарчени при удължаване на срока й от април 2014 г. до април 2015 г. Решението трябва да бъде взето от управляващия орган на Оперативна програма "Конкурентоспособност" до края на тази седмица. От началото на действие на програмата през 2010 г. агенцията е организирала участие на 909 български фирми в 87 панаири и изложби. Резултатите от тази дейност са 1223 сключени сделки, като 59,1% от участниците са се върнали с подписани договори. По време на 26-те търговските мисии на агенцията зад граница пък 74% от включените в тях компании са сключили сделки с чужди контрагенти.

С парите от европрограмата агенцията за малки и средни предприятия осигурява за фирмите напълно безплатно участие на панаирите, като заплаща наемането и оборудването на щандове, включването в каталога за съответното събитие, наема зали за срещи с бъдещи партньори, осигурява преводач. При организирането на търговски мисии пък заплаща и издръжката на един представител от фирмата - самолетен билет, трансфер от и до летището, вътрешни превози, хотелско настаняване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай