Фирми атакуват ловно стопанство за живи елхи

Фирми атакуват ловно стопанство за живи елхи | StandartNews.com

5000 коледни дръвчета ще бъдат на пазара заради голямото търсене

Благоевград. Фирми се наредиха на опашка далеч преди Коледа, за да си осигурят живи коледни дръвчета. Държавно ловно стопанство „Дикчан" - Сатовча за шеста поредна година предлага на пазара елхи. Целта на кампанията „Посади дърво и спаси земята" е да се предлагат такива дръвчета, вместо да се режат от гората.

По този начин ще се намали масовата сеч на млади елхови дръвчета за предстоящите коледно-новогодишни празници, които след това се изхвърлят. Няколко фирми от Пиринския край, София и Стара Загора вече са резервирали хиляди бройки.

„Миналата година предложихме 2000, но сега сме готови да осигурим до 5000 коледни дръвчета заради бума на търсенето. Купуват най-вече фирми. Търговците идват дотук, за да натоварят елхите. Повечето заявки са за по 200-300 бройки, но има и за над 500", заяви директорът на ловното стопанство Йордан Бошнаков.

В елшовата плантация на „Дикчан" се грижат за над 10 000 дръвчета. След първи декември започва същинската продажба, но повечето количества вече са договорени. „Всяка наша елха ще е със специална пластина, което ще е нещо като неин сертификат, ще гарантира, че са добити законно. Вземаме ги от Държавното Югозападно предприятие", уточни Бошнаков.

Цената на дръвчетата ще е около 10 лева с ДДС, тя ще зависи от височината им, която е от 1,5 до 2 метра.

„Главната ни цел не е да правим бизнес и да печелим. Правим го най-вече с възпитателен характер, да сме полезни на гражданите и природата. Да придобият навици хората за опазване на околната среда и живите дръвчета", твърди Бошнаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай