Финансово светило с отровен коментар за парите на Путин

Не би платил и цент за облигациите му

Финансово светило с отровен коментар за парите на Путин | StandartNews.com

Русия и Беларус са много близо до дефолт заради мащабните санкции, наложени върху икономиките им от страна САЩ и техните съюзници заради войната в Украйна. Това предупреждава  главният икономист на Световната банка Кармен Райнхарт пред Ройтерс.

Гурото на държавните ценни книжа Джей Нюман е още по-категоричен:” Не бих платил и цент за облигациите на Путин”. А той знае какво говори. Джей Нюман години наред  работи за NML Capital - хедж фонд от империята Elliott на американския милиардер Пол Сингър, който се специализира в „канибализиране на лоши кредити“. Експертът проучва проспектите на руските облигации и се натъква на „някои от най-безумните неща, които някога е виждал".

„Във всички тези облигации няма никаква защита за кредиторите".

Заплахата за дефолт на Русия по външни облигации на стойност 40 млрд. долара – първото подобно голямо неизпълнение от годините след болшевишката революция през 1917 г. – виси над пазарите, тъй като редица санкции и контрамерки от страна на Москва до голяма степен откъснаха страната от световните финансови пазари.

„Според нас дефолтът е най-вероятният сценарий", пише до клиентите си американската инвестиционна банка Morgan Stanley. Около половината от руските облигации в твърда валута се държат от чуждестранни инвеститори. Руските корпорации имат в обращение международни облигации за малко под 100 млрд. долара, пише investor.bg.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай