Финансовият министър: Безработицата спадна до 6,2%

През февруари 2019 г. регистрираната безработица достигна 6,2%, което е понижение с 0,8%

Финансовият министър: Безработицата спадна до 6,2% | StandartNews.com

През февруари 2019 г. регистрираната безработица достигна 6,2%, което е понижение с 0,8%, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов в началото на днешното правителствено заседание.

„Възложен ми беше анализ на текущото икономическо развитие. По последни данни мога да докладвам, че през март общият показател за бизнес климата се повишава с 0,3 пункта, воден от по-добрите очаквания на фирмите от търговията на дребно в строителството и услугите“, заяви Горанов.

Финансовият министър посочи, че индикаторът за доверието на потребителите също се подобрява през март. „Повишава се още и оценката на домакинствата за текущото финансово състояние, така също и за бъдещата икономическа ситуация, което е добра новина. Промишленото производство и оборотът отчитат положително развитие от началото на 2019 г., като последните данни за февруари показват 6,6% ръст на промишленото производство и 6,9% на оборота на промишлените предприятия спрямо 2018 г.“, заяви Горанов.

Той посочи, че по-благоприятната динамика се дължи на продажбите от износ, които нарастват с над 10%, подкрепени с производството на химически продукти и електрически съоръжения.

„Растежът на строителната продукция също се ускорява с 9,2% през февруари, въпреки че сградното строителство запазва водещата си роля. Гражданското строителство също отчита растеж“, обясни Горанов.

Финансовият министър посочи, че има положителна тенденция и на пазара на труда. „През февруари регистрираната безработица достигна 6,2%, което е понижение с 0,8% спрямо същия месец на 2018 г.“, каза още той. Горанов заяви, че кредитът за частния сектор също продължава да се развива положително.

„През януари растежът на износа на стоки нараства с 8,4% спрямо януари 2018 г. То се наблюдава основно към страни от ЕС, но има нарастване на износа и в трети страни“, обясни Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай