Финансов хаос във фондация „Чудомир“ установиха данъчни

Финансов хаос във фондация „Чудомир“ установиха данъчни | StandartNews.com

Стара Загора. Куп финансови нарушения в казанлъшката фондация „Чудомир" за периода 2008-2013 г. е установила проверка на данъчни инспектори от регионалния офис на НАП, съобщиха на нарочен брифинг от сегашния управителен съвет. Данъчните са установили, че размерът на дължимите данъци и осигуровки заедно с лихвите е 15 200 лв, като най-голяма е сумата за периода 2008-2009 - 12 200 лв. Липса на всякакви документи за разходите по време на Чудомировите празници са установили още инспекторите. Плащало се е на ръка, не са внасяни осигуровки по гражданските договори с актьорите, участвали в различните програми. Единственият официален документ била разписка за 10 000 лв., без да е посочено от кого са тези пари.

До ноември 2010 г. дългогодишен председател на фондацията е бил шефът на литературния музей „Чудомир" Пеньо Терзиев. Точно това съвместяване на двете длъжности е породило според проверяващите големия финансовият хаос – неясни спонсорства, прехвърляне на дарения и средства от „единия джоб в другия", прикриване на търговска дейност и др. Най-странното е че и дългогодишният шеф на фондация „Чудомир" и съпругата му водели съдебни дела срещу сегашния управителен съвет. Те твърдят, че са дали над 10 хил. лв заемни на фондацията и сега си искали с лихвите. Дали това е така ще установяват съдебните органи. „Пеньо Терзиев не е освободен от отговорност за нарушенията при освобождаването си", посочи председателят на общинския съвет в Казанлък Николай Златанов. Както е известно и фондацията и литературния музей „Чудомир" са на общинска издръжка.

Въпреки наследените финансови задължения, които могат да достигнат до 45 хил. лв, Чудомирови празници ще има и през 2015 г, увери председателят на новия управителен съвет Симеон Георгиев. Старите задължения щели да бъдат покрити от продажбата на книги от издадените 6 тома събрани съчинения на Чудомир. Освен това домакините се надяват, че казанлъшкия бизнес отново ще подкрепи тези очаквани празници, които ще се проведат за 22-ри път през март идната година и отдавна са емблема на Казанлък и региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай