Финансист намери решение за бюджета, засяга бъдещи пенсионери

Говори Емил Хърсев

Финансист намери решение за бюджета, засяга бъдещи пенсионери | StandartNews.com

Финансистът Емил Хърсев заяви, че дефицит в размер на 3% е реалистичен при прилагане на разумна политика.

"Бюджетът на служебното правителство очевидно е бюджет на правителство с броени дни, тоест, не е бюджет, който ще се изпълнява, а е заявка. Това не е бюджет, правен от човек, който ще го изпълнява... Надявам се този бюджет да не се гласува от Народното събрание", каза той пред БНР и допълни: "Разходите за пенсионно и здравно осигуряване в бюджета да са нула, а сега заемат близо половината от него. Тези разходи трябва да се покриват от пенсионните и от здравните вноски. Социалната сфера има място в бюджета само за целенасочено подпомагане". 

Финансистът подчерта, че издръжката на труда е един от основните проблеми - повишаване на заплатите може и трябва, но е важно да бъде ясно по какъв начин ще се случи това. Като логичен начин той посочи - балансиране на разходите за пенсии и вноските за пенсии чрез увеличаване на възрастта за пенсиониране. 

Според него вдигане на корпоративния данък не се налага, тъй като това е едно от малкото предимства, които България предлага, а и такова решение няма да напълни бюджета. Много от антикризисните мерки действат прокризисно, каза още той. 

Хърсев определи бюджета като изтъкан от буфери и от елементарни и известни на всеки техники. 

"Силно занижаване на прогнозата за растеж на стопанството. Когато планираш по-ниска инфлация, постъпленията от ДДС, планирани да влязат в бюджета, са занижени. Когато планираш програма с два пъти повече чуждестранни инвестиции, осигуряваш буфер". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай