Събота,

Фалшива новина с имотите в "Малката Москва"

От: Стандарт -
8193
Фалшива новина с имотите в "Малката Москва"
A
A
A

Фалшива новина е, че руски граждани разпродават на безценица имотите си в България заради войната в Украйна, съобщава БНР.

Сделките с недвижима собственост на руските граждани у нас са напълно спрени. Причината е в забраната за банкови преводи към Русия, както и трансфера от руски към банкови сметки в България.

Трайна тенденция обаче е руските граждани да се изтеглят от страната ни, която започна след 2014 година. По Южното Черноморие руските граждани, които накупиха недвижима собственост през последните 20 години, са хиляди. Само в Поморие по време на строителния бум през 2003-2004 година имаше продадени над 6 хиляди жилища от типа „ваканционен имот“, а руските граждани надхвърлиха 15 хиляди.

Така се появи и квартал, населен основно от руски туристи, който поморийци кръстиха „Малката Москва“. 

След анексирането на Крим и призива на Владимир Путин държавните служители да се въздържат от закупуването на имоти в България, започна и първата вълна на разпродажба на руски апартаменти по морето. След това тенденцията нарасна с кризата около пандемията, инфлацията и срива на руската рубла.

За руските граждани животът в България се оказа скъп и те продължиха да се изтеглят от страната ни. С началото на войната в Украйна и санкциите, които бяха наложени на Русия, разпродаването на руските апартаменти по морето е напълно спряло. Все едно беше вдигната ръчна спирачка, казаха Румяна Георгиева, собственик на една от големите фирми за недвижими имоти в Бургас, както и Христина Мандаджиева, мениджър на офиса в Поморие на също една от най-големите фирми за покупко-продажба на имоти.

Руските граждани разпродават имотите си в България по икономически, а не по политически причини. В момента квартал „Малката Русия“ в Поморие пустее. Дали това лято ще дойдат отново руските собственици на апартаменти там, не е ясно. Мезонет в Берлин, приличащ на произведение на

Според Института за анализи и оценки в туризма близо 50 хиляди руски граждани се очаква да посетят България през летния туристически сезон. Те ще пристигнат с полети през Истанбул, Дубай или Белград. От Института обаче правят справка, че в годините преди пандемията страната ни са посещавали над 550 хиляди руски граждани, което показва, че има огромен спад.Трудно е да се прогнозира дали ще продължи тенденцията за разпродажба на руските апартаменти по морето.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички