Евтините домати за буркани закъсняват

Сушата е унищожила реколтата в някои части на страната

Евтините домати за буркани закъсняват | StandartNews.com

София. Евтините домати тази година закъсняват. Поне още две-три седмици ще трябва да почакаме, докато излязат зеленчуците за туршия. Който иска да затваря буркани със зимнина в момента, трябва да си купи домати за салата. Цената им обаче е доста солена и килограмът излиза около 2 лв.

Обикновено по това време на годината има достатъчни количества домати за консервиране, но този сезон реколтата изостава с 15-20 дни. Това каза шефът на съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев. Според него консревните домати засега се очаква да се купуват на цени както миналата година. В различните райони на страната обаче ситуацията е много различна, допълва Ламбрев.

Според него ако на дадено място има достатъчно домати и те са с добро качество, то на 50 километра оттам може реколтата да е съсипана. Това много зависи от условията за напояване, коментират производителите. Според тях тази година себестойността на продукцията е по-висока по няколко причини. Първата е, че са вложили повече пари за напояване заради продължителната суша през последните месеци.

Другото перо, което оскъпява доматите, са скъпите торове, а не на последно място са и по-високите разходи за транспорт. В същото време обаче продукцията се изкупува на сравнително ниски цени, защото стоката е нетрайна, което се използва от прекупвачите, казват фермерите. Производителите взимат най-много 60-70 ст. за килограм салатни домати, които до сергиите на пазара набъбват до около 2 лв. Очаква се значително по-ниска да е цената на едро на доматите за консерви - най-много 40 ст. за килограм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай