Еврото се изравни с долара, кой печели и кой губи

За пазарите това е психологическа бариера

Еврото се изравни с долара, кой печели и кой губи | StandartNews.com

Паритет между еврото и долара - така се нарича изравняването на обменния курс на двете валути, което беше очаквано от месеци и вече се случи. Еврото падна до най-ниското си ниво от 20 години и дори за кратко докосна разменния курс от едно към едно с американската валута.

За пазарите това е психологическа бариера, коментира Асошиейтед прес. Но за психологията е важно и това, което падането на еврото подчертава, а то е чувството за средносрочна безнадеждност за икономиките на 19-е европейски държави, които използват единната валута, но и се борят с енергийната криза, причинена от войната в Украйна, отбелязва агенцията.

Защо е важен паритетът в курса на двете валути?

Разбира се най-очевидното е, че европейската и американската валути вече струват една и съща сума. Обменният курс на дадена валута може да бъде показател за икономическите възможности, а европейските явно стават все по-проблемни. Очакванията, че икономиката на Стария континент ще се възстановява, след като пандемията от Ковид-19 вече не е ужасна тежест за хората и бизнеса, се заменят с прогнози за рецесия.

Повече от всичко за загубите на еврото са виновни по-високите цени на енергията и рекордната инфлация в Европа. Европейският съюз (ЕС) е много по-зависим от руските петрол и природен газ, отколкото САЩ, за да поддържат индустрията работеща и, при някои от държавите, да произвеждат електричество. Страховете, че войната в Украйна ще доведе до намаляване на количествата на руския петрол на световните пазари, тласнаха цените на черното злато нагоре. А Русия намалява доставките на природен газ за ЕС, което лидерите на Съюза описват като отмъщение за санкциите и доставките на оръжия за Украйна.

Цените на енергийните източници доведоха инфлацията в еврозоната до рекордните 8,6% през юни. По-скъпо вече е всичко - от хранителни стоки до сметки за комунални услуги. Опасно става и ограничаването на използването на природния газ в индустрии като стоманодобива, производството на стъкло и селското стопанство. Това ограничаване вече се случва в редица държави, а ако Русия допълнително намали или затвори напълно кранчето на газа, положението ще стане непоносимо.

Усещането за обреченост се засили, след като важният газопровод "Северен поток 1" от Русия до Германия затвори в понеделник за планирана поддръжка, което породи опасения, че Кремъл няма да поднови доставките, не и този месец.

Кога за последен път имаше равенство в курса на еврото и долара?

Еврото не е било оценявано под 1 долар от 15 юли 2002 г., т.е. точно от 20 години, а в момента се търгува под 1,01 долара.

Европейската валута достигна историческия си връх от $1,18 малко след лансирането си на 1 януари 1999 г., но след това започна дълъг спад, падайки през границата от $1 през февруари 2000 г. и достигна рекордно ниско ниво от 82,30 цента през октомври 2000 година. Последва обаче покачване над паритета през 2002 г., тъй като големите търговски дефицити и скандалите с големите счетоводни одиторски фирми в САЩ поразиха американската валута.

Защо се обезценява единната европейска валута?

Множество анализатори отдават спада на еврото на очакванията за бързо повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ за борба с 40-годишния връх на инфлацията в Америка, която достигна 9,1% на годишна база.

Тъй като Фед повишава лихвените проценти, премиите по лихвоносните инвестиции също се очаква да се покачват. Ако Федералният резерв повиши основната лихва повече от Европейската централна банка, по-високата възвръщаемост от инвестиции в дългови инструменти ще привлече парите на инвеститорите от евро в инвестиции, деноминирани в долари. Тези инвеститори ще трябва да продават евро и да купуват долари, за да придобиват ценните книжа. Това бута курса на еврото надолу, а на долара - нагоре.

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще повиши лихвените проценти следващата седмица и ще прибегне до ново увеличение през септември. Но ако икономиката на Еврозоната затъне в рецесия, това може да осуети намеренията за вдигане на лихвите. Същевременно икономиката на САЩ изглежда по-стабилна, което означава, че Фед може да продължи затягането, като разшири разликата в лихвените проценти.

Кой печели от невиждания от 20 години курс долар-евро?

Печелят и двете страни, явно. Американските туристи в Европа се чувстват по-богати това лято, заради по-ниските сметки в хотели и ресторанти, както и по-евтините други услуги. А пък по-слабото евро може да направи европейските експортни стоки по-конкурентни в Съединените щати. САЩ и ЕС са основни търговски партньори, така че промяната на обменния курс е важна за стоковия обмен.

В САЩ по-силният долар означава по-ниски цени на вносните стоки - от автомобили и компютри до играчки и медицинско оборудване - което може да направи инфлацията по-поносима.

Губещите също са от двете страни на Океана

Компаниите от САЩ, които правят бизнес в Европа, ще регистрират свиване в приходите и печалбите, особено когато ги репатрират у дома (след като вече са обърнати от евро в долари). Ако печалбите в евро останат в Европа, за да покрият разходите им там, обменният курс ще бъде по-малък проблем.

Основно безпокойство за САЩ е, че по-силният долар прави произведените в страната продукти по-скъпи от другата страна на Океана, разширявайки търговския дефицит и намалявайки икономическото производство, като същевременно дава на чуждестранните продукти ценово предимство в Америка.

Но по-слабото евро създава главоболия за Европейската централна банка, защото може да означава по-високи цени на вносните стоки, особено на петрола, чиято цена е в долари. Държавите от еврозоната дърпат ЕЦБ всяка към своя интерес. Централната банка планира да повиши лихвените проценти, което е изпитаното лекарство срещу инфлацията, но по-високите лихви може да забавят икономическия растеж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай