Европейците ще пестят ток, ние се измъкваме

Държавите с газови централи ще трябва да ограничат потреблението с 5% в пиковите часове

Европейците ще пестят ток, ние се измъкваме | StandartNews.com
  • Държавите с газови централи ще трябва да ограничат потреблението с 5% в пиковите часове
  • Брюксел разрешава регулирани цени и за малките и средните предприятия

 

Без пране, готвене и включване на миялни машини от 5 до 8 сутринта, по обяд и от 17 до 20 часа вечерта. Това ще бъде вменено като задължение на хората в много държави от ЕС, ако бъдат приети мерките на Еврокомисията за 5% намаляване на потреблението на ток в пиковите часове, когато и електроенергията е най-скъпа. Страните членки трябва да си поставят за цел до края на март да ползват с 10% по-малко електроенергия.  

"Това ще бъде задължително, така че целите да бъдат постигнати от всички. Намаляването на потреблението на ток и газ е фундаментално за успеха на всички мерки за справяне с енергийната криза", заяви изпълнителният зам.-председател на Комисията Франс Тимерманс, който представи в Стасбург мерките, свързани с овладяване на високите цени на енергията.

Намерението е потребителите да бъдат задължени да свалят консумацията на ток с 5% в онези часове от денонощието, когато е най-високо потребление и производството на енергия от газ оказва най-значително въздействие върху цената. От държавите членки ще се изисква да набележат 10% от часовете с предвидената най-висока цена и да намалят потреблението през тези пикови часове. Комисията предлага също така държавите членки да си поставят за цел до 31 март 2023 г. да намалят цялостното търсене на електроенергия най-малко с 10%, информират от Брюксел.

За щастие, българите имат шанс да се измъкнат от ограниченията. "Те засягат страните, които в пиковите часове пускат газови централи. В България нямаме такива, у нас осигуряваме пиковата енергия чрез ВЕЦ-ове", обясни за "Стандарт" енергийният експерт Иван Хиновски. По думите му, сред най-потърпевшите ще бъдат германците.

Страните сами ще могат да решат кои са подходящите за тях мерки за постигане на тази цел, като те може да включват финансова компенсация.

Комисията, която досега винаги е подкрепяла освобождаването на цените на тока, сега за пръв път ще позволи определянето на регулирани цени под себестойността на електроенергията и ще разшири обхвата на определяните от държавата цени, така че да бъдат включени и малките и средните предприятия.

Намаляването на търсенето в пиковите часове ще доведе до намаляване на потреблението на газ с 1,2 милиарда кубични метра през зимата. Повишаването на енергийната ефективност също има ключова роля за изпълнението на ангажиментите ни по Европейския зелен пакт в областта на климата, смятат от ЕК.

Ето какви са другите предложения на Еврокомисията за справяне с високите цени:

* Таван за приходите от производители с ниски разходи

Временно да се постави горна граница на приходите за т.нар. инфрамаргинална електроенергия. Тя идва на пазара от производители, които използват технологии с по-ниски разходи (възобновяеми енергийни източници, ядрени централи, тецове на лигнитни въглища). Те вкарват в мрежата електричество на цена под тази, формирана от по-скъпите "маргинални" производители, поради което отчитат изключително високи приходи при сравнително стабилни оперативни разходи.

Границата на пределните приходи е 180 евро/MWh. Това ще позволи на производителите да покрият своите инвестиционни и оперативни разходи без да ограничават инвестициите в нови мощности в съответствие с енергийните и климатични цели за 2030 г. и 2050 г. Приходите над този таван ще се събират от правителствата на държавите-членки, за да се намалят сметките на потребителите.

* Споделяне на част от приходите с държави-членки с ниско производство на ел.енергия

Държавите членки, търгуващи с електроенергия, се насърчават в дух на солидарност да сключат двустранни договори за споделяне на част от междинните приходи, събрани от държава производител, в полза за крайните потребители в държава членка с ниско производство на електроенергия. Такива споразумения трябва да бъдат сключени до 1 декември 2022 г., когато нетният внос на държава членка на електроенергия от съседна страна е поне 100%.

* Солидарна вноска от свръхпечалбите

Комисията предлага временна солидарна вноска от свръхпечалбите, генерирани от дейности в секторите на петрола, газа, въглищата и рафинериите, които не са обхванати от споменатия таван на приходите. Този ограничен във времето принос би запазил инвестиционните стимули за зеления преход.

Вноската ще бъде събирана от държавите членки върху печалбите за 2022 г., когато надхвърлят с над 20% средната печалба от предходните три години. Приходите ще се пренасочват към потребителите на енергия, по-специално към уязвимите домакинства, засегнатите компании и енергоемките индустрии.

"Пределната цена върху огромните приходи ще доведе до солидарност от страна на енергийните компании с необичайно високи печалби спрямо техните затруднени клиенти. Преди всичко обаче тази криза подчертава, че ерата на евтините изкопаеми горива свърши и че трябва да ускорим преминаването към местна, възобновяема енергия", коментира еврокомисар Тимерманс. Според него Общността е изправена пред последиците от сериозното разминаване между търсенето и предлагането на енергия, което се дължи до голяма степен на използването от страна на Русия на енергийните й ресурси като оръжие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай