Европа ни спира два проекта

Европа ни спира два проекта | StandartNews.com

Брюксел.  Европейската комисия е поискала през август от България да разследва два проекта по програма "Околна среда", за да прецени дали те отговарят на изискванията. Страната е била посъветвана и да спре изплащането на суми по тях.

Единият е за развъждане на елени в района на Етрополе, а другият - за екологична оценка на територията на община Сапарева баня. Това става ясно от отговор на еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан до евродепутата от групата "Зелени" Никос Хрисогелос.

В случая с Етрополе се посочва, че е финансирано развъждането на два ловни вида, които не са обект на защита по Натура 2000 в близост до това място. Единият от видовете е елен, който е обект на отстрел в границите на ловното стопанство "Елен", в които влиза една трета от територията на общината. За този проект стана известно през март. С него се свързва името на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Проектът, представен от община Сапарева баня пък, предвижда да се финансира екологична оценка като част от подготовката на общо устройствен план, който предвижда изграждането на частна ски зона и туристически селища. "По този начин финансирането от ЕС за екология ще бъде използвано нередно, защото ще финансира екологична оценка, която по закон се изисква да бъде направена от авторите на частния инвеститор", посочва Хрисогелос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай