ЕВН губи от производство на енергия от ВЕИ

ЕВН губи от производство на енергия от ВЕИ | StandartNews.com

София. Заради бума на производство на енергия от ВЕИ, ЕВН търпи загуби. Това каза председателят на Управителния съвет на ЕВН Йорг Золфелнер пред депутатите от парламентарната Комисия по енергетика.

Не е ясно как се формира цена за достъп, продължи Золфелнер. „След ценообразуване 2012 г. регулаторът промени механизма, защото ние трябва да плащаме разходите за ВЕИ. Има съдебно дело, чакаме окончателно решение на ВАС. През 2013 г. ние по принцип трябваше да сме вече в новия регулаторен период", каза още той.
„Ако гледаме резултата за 2013 г. има допълнителни дестабилизиращи стъпки – увеличаването на цените от 5 март, адаптирането на цените от 1 април, уточни Золфелнер. Той бе категоричен, че след удължаването на ценовия период също ще има загуби.

Много важно е и в най-скоро време да бъдат намалени технологичните разходи, уточни Золфелнер. Той настоява и за пазарно ориентирани възвращаемости. Според него, ЕВН има 294 млн. лв. загуби. „Идеята на старата методология беше компенсиране на тази дупка в следващия ценови период. Сега имаме промяна в закона и формирането на цените и няма никакви разпоредби за компенсирането", допълни той и уточни, че трябва да получат ценово предложение от ДКЕВР, за да знаят какво е необходимо за покриване. Подобни дупки има и в НЕК, и в ЧЕЗ, и в Енерго-про, каза още председателят на Управителния съвет на ЕВН.

Дружеството е подало заявление за цени през март, но те вече са „исторически данни" заради промените в закона, според Золфелнер.

От своя страна, Магдалена Ташева посочи пред комисията, че ЕВН има най-много генератори за зелена енергия и попита дали не си купува зелена енергия от себе си. Золфелнер каза, че не може да даде точна цифра на печалбите, но инвестираната сума е доста по-голяма. Според него, нормата за възвращаемост в началото е била 16%, а по-късно 12%, но в ЕВН никога не са получили тези норми.

Приходите на ЕВН са около 1 млрд. лв. От тях след разплащанията за дружеството остават 3.8%. Те са задължени да присъединят към мрежата производство на зелена енергия всеки път, когато при тях отиде производител с Акт 16. Според Ташева, ЕВН е изградил парк за 2.8 мегавата в ангажимента си да инвестира в алтернативни източници на енергия. 16 мегавата са изградените 8 ветрогенератора на Каварна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай