Четвъртък,

Енергийният министър каза каква зима ни очаква

От: Агенция Стандарт -
6594
Енергийният министър каза каква зима ни очаква
A
A
A

От 1 октомври интерконекторът ще влезе в експлоатация. По него ще потече договореното количество от Азербайджан, а България ще започне преговори и за допълнителни количества азерски газ, като се очаква оферта за количества и цена.

Това заяви в „Лице в лице“ министърът на енергетиката Росен Христов.

Смятам, че не ни очаква студена зима. Насочени сме към оптимизиране на цената“, категоричен бе Христов.

По интерконектора с Гърция в момента не тече газ, тъй като е в етап на завършване. Тестван е за налягане, като в момента се тестват и различни други системи.

„С „Газпром експорт“ преговаря „Булгаргаз“. От руска страна има много силен политически нюанс. Изчакваме позицията на „Булгартрансгаз“. От тях не сме получили отговори по различни въпроси – цени, срокове за доставка, защита по клаузи. Към този момент не смятаме, че въвличане на правителството в преговори с руското правителство ще доведе до различен резултат. Министри не говорят с руснаците“, уточни той.

Руската компания не е обявила какви ще бъдат цените, ако доставките бъдат подновени, стана ясно от думите на министъра.

Министърът подчерта, че служебният кабинет работи и по други възможности за доставки за втечнен газ и тръбен газ от Турция.

Според него не е имало свободни слотове за разтоварване на танкерите в Гърция, тъй като всичко е било резервирано. Министърът добави, че ако страната ни се беше договорила с посредници за разтоварването, цената е щяла да бъде висока.

В средата на октомври Гърция ще обяви търг за слотове за следващата година. Едва след това ще се обяви търг за танкери с втечнен газ, посочи Христов.

Служебният кабинет е договорил един слот в Турция, в който ще бъде разтоварен един танкер с втечнен газ.

„Възнамеряваме да говорим с турската страна за дългосрочно ползване на слотовете“, добави той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията