Енергиен експерт: Централното парно е най-добрият вариант

Инж.Георгиев посочи, че освен всички предимства, първоначалната инвестиция за включване на централно отопление е по-евтина от всички останали варианти

Енергиен експерт: Централното парно е най-добрият вариант | StandartNews.com

Предвид ниските температури и наближаването на най-студените зимни месеци българите се питат кой е най-изгодният метод за отопление през зимните месеци.

            Някои предпочитат климатици, други залагат на добре изпитаното парно, трети смятат, че пелетите ще им осигурят необходимата топлина през зимата.

            За да разберем от първа ръка какво препоръчват специалистите, зададохме въпроса не един от уважаваните енергийни експерти инж. Кремен Георгиев.

            „Със сигурност централното отопление, стига да е достъпно във Вашия град, е най-икономичният, екологичен и евтин избор за осигуряване на топли помещения!“ каза инж. Кремен Георгиев.

            Инж.Георгиев посочи, че освен всички предимства, първоначалната инвестиция за включване на централно отопление е по-евтина от всички останали варианти.

            „Закупуването на 2 радиатора за отопление на двустаен апартамент ново строителство струва около 400 лева. Докато инвестицията в 2 климатика е няколко пъти по 400 лева в зависимост от класа, който изберете. Инвестицията в радиатори е дългосрочна, защото експлоатационният им живот е над 30 години. Някой чувал ли е за климатик на 20 години, който да работи толкова ефективно, както в началото? При радиаторите този проблем не съществува.“ каза инж. Георгиев.

            Експертът посочи, че качествен климатик за отопление на една стая струва, колкото инвестиция в централно парно за осигуряване на отопление във всички стаи. Инж.Георгиев уточни, че животът на климатика е много по-кратък в сравнение с почти вечните радиатори, за които дори няма специална поддръжка, каквато е необходима за климатиците.

            „Ако правим сравнение с отопление на газ, отново трябва да се закупи радиатор за всяка стая, но има една допълнителна инвестиция, която драстично оскъпява процеса. За отопление на газ е необходимо котле, което в зависимост от модела и капацитета струва няколко хиляди лева.“ каза експертът.

За позициониране на котлето е  важно да се осигури и безопасно проветриво помещение, което е почти невъзможно в стандартен апартамент.

„Несигурността в цената на газа носи риск само за 2 месеца да получим сметки близки до сметките за цяла година, ако сме на централно парно. Отговорът е ясен. Централното парно е най-добрият вариант за отопление!“ каза инж. Кремен Георгиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай