Емил Хърсев се произнесе за бюджета

Финансистът призова за прекратяване на облекченията в ДДС

Емил Хърсев се произнесе за бюджета | StandartNews.com

Доц. Емил Хърсев каза тежката си дума, следкато депутатите приеха на първо четене бюджета за ДОО.

"Всичко показва, че има шансове прогнозата за ръста на икономиката до края на годината да се сбъдне. Най-вероятно ще бъде изпълнен, има и резерви, това е бюджет на компромиса. Напълно изпълним е, следователно и реалистичен", коментира финансистът.

По думите му в създаденото правителство разбирателството върви трудно, но е нормално в ресорните комисии, в които предложенията основно са за харчете на средства, те да бъдат отхвърляни. 

"Наблюдаваме консервативно и неувлечено към харчене правителство. Отникъде не могат да дойдат приходи, ако не можем да си ги изкараме сами, което е все по-трудно за застаряващата ни нация", добави финансистът.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви позицията си, че трябва да отпаднат всички облекчения, въведени  последните години. А във връзка с подготвяните редици протести каза, че пари се дават на "онзи, който най-силно изкрещи".

Хърсев призова за прекратяване на облекченията в ДДС. 

"Таксата за туризма е утежняване на туризма спрямо другите транспортни отрасли, това е износ, макар и с облекчена ставка, тези 9% са наказание за туризма. Останалите страни, с които сме в конкуренция, нямат данък върху туристическия износ", заяви гостът. 

Финансистът определи ситуацията в икономиката като "добра", защото не зависи от политиката, с изключение на някои отрасли. Прогнозата му е за ръст в БВП не със заложените 1,8%, а с 2%.

Той подчерта също, че няма взето решение за декапитализация на БЕХ, но ако има такова - то ще е рисково.

Финансистът коментира и присъединяването на България към Еврозоната. 

"Напълно възможно е да стане през 2025 г., особено ако законодателната програма, доколкото ни уведомяват има съгласие, бъде изпълнена. Има технически въпроси, които са в самата банкова система, и Централната банка трябва да ги реши", уточни доц. Хърсев.

Той призова за бърз избор на нов управител на БНБ, който да може да взима дългосрочни решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай