Експерти алармират за нов удар по джоба, тежка прогноза

Асоциацията за защита на потребителите с призив

Експерти алармират за нов удар по джоба, тежка прогноза | StandartNews.com

Забраната, която влиза в сила от днес до 30 юни за внос на много украински земеделски стоки (зърно, пшеница, царевица, слънчоглед, месо, мляко, яйца), ще доведе до скок в цената на основни стоки от потребителската кошница.

Това алармират от Асоциацията за защита на потребителите и прогнозират още повишаване на инфлацията. Затова настояват мярката да бъде отменена, пише Нова.

За два месеца служебната власт стопира вноса от Украйна на над 20 продукта. Транзитът през страната ни остава разрешен. Производителите на олио обаче се притесняват, че ограничението може да доведе до скок в крайната цена.

„Ако бъдем принудени да купуваме по-скъп слънчоглед, ако правим допълнителни разходи, в този случай ще поскъпне. Ако не можем да внасяме слънчоглед и нашите производители ни предлагат цени, които не са пазарни, ние в един момент ще спрем”, каза Яни Янев от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

От Асоциацията за защита на потребителите разширяват списъка с продукти, които ще ударят по джоба на потребителите. „Абсолютно всички стоки, които са обвързани със зърнената индустрия. Меса, хляб, олио, които под един или друг начин за времето, в което тази стока е забранена от Украйна за внос, ще се покачват постепенно”, коментира Пейо Майорски.

От Земеделското министерство вече увериха, че риск от скок в цените няма. Вносът обаче пречи за реализация на родната продукция, казват от Софийската стокова борса, защото по думите им украинското зърно е с 10-20% по-евтино от българското.

„Дали дъмпинг е точната дума - не знам, но украинското зърно подбива цените на българското. Вместо да имаме около 1 млн. тона пшеница до нова реколта, ние имаме около 3 млн. тона. Вместо да имаме около 700 000 тона царевица или слънчоглед, ние имаме милион и половина до новата реколта”, обясни изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов.

„Потребителят е сложен в неизгодна позиция, в която е длъжен да покрива загубите на някои видове бизнеси в България”, добави Майорски.

Решението на правителството скоро може да претърпи промяна, защото утре на заседание се събира Съветът на Европейския съюз по земеделие, на което се очаква да бъде обсъдено общоевропейско решение за вноса от Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай