Експерти питат преговаряме ли с Турция и Гърция за газ

В енергетиката е заложена мина, казва Хиновски

Експерти питат преговаряме ли с Турция и Гърция за газ | StandartNews.com

Няма нужда да се тича към "Газпром". Това заяви пред БТВ Мартин Димитров. В Турция има свободен капацитет за втечнен газ.

Капацитет можем да закупим и в Гърция. Румен Радев и Гълъб Донев търсили ли са гръцките власти за свободен капацитет, недоумява Димитров. Ако стоиш вкъщи, няма да намериш капацитетите, подчерта той. Евтиният газ е във връзката с Гърция.

Няма нужда от разговори с Москва. Азерският газ ще бъде в пъти по-евтин от руския, обясни още Мартин Димитров. Българите няма да стоят на студено. Август и септември е добро време да се договорят количества газ.

Енергийният експерт Иван Хиновски вижда в енергетиката заложена мина. Не е грешка, че служебното правителство изчаква със закупуването на останалите танкери с втечнен газ.

Според него трябва да се преговаря с Турция, където има резерви от газ. Рано е да се възстанови договорът с "Газпром", според Хиновски. 

Нова надежда: Газ от Турция

Сега бихме получили скъп газ и от Русия.

Разговори с "Газпром" трябва да са последна стъпка. Няма да има спиране на газ, но на неуправляеми цени, убеден е експертът. Сметките през зимата ще са неимоверно високи, според прогнозата на Хиновски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай