Нова надежда: Газ от Турция

Ердоган обеща синьо гориво на България, а на Украйна - помощ за пътища и болници

Нова надежда: Газ от Турция | StandartNews.com

В разгара на газовата криза, която може да ни остави на студено през зимата, се появи нова надежда - газ от Турция.

Големи компании от южната ни съседка проявяват интерес към подписването на средносрочни договори със страната ни, съобщи министърът на енергетиката Росен Христов. По думите му, те работят с различни източници на синьо гориво.Ще преговаряме и с фирми от Азербайджан, а също и от Русия, каза още министърът.

Турция е и последната надежда да се намери свободен терминал за разтоварване на втечния газ от танкерите на американската компания "Шанийр" преди 19 август, когато изтича срокът за подписване на договорена от Кирил Петков оферта. Днес до 17 часа България трябва да каже ще подпише ли договор или ще откаже. 

В сряда Христов е разговарял със заместник-министър на енергетиката в Анкара, който е обещал да провери за свободно място. Отговорът се очаква днес.

Енергийният ни министър съобщи новината за турския газ, който може да се окаже спасителен, две седмици след като председателят на ДПС Мустафа Карадайъ беше на среща с президента Ердоган, а след нея заяви, че можем да разчитаме на южната ни съседка за подкрепа за справяне с енергийната криза.

Освен помощ на България, Ердоган обеща и рамо на Украйна за възстановяване след войната. Това стана по време на знаковата му среща с президента Зеленски в Лвов в четвъртък. Там бе подписано споразумение от министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков и министъра на търговията на Турция Мехмет Муш. Документът предвижда между двете страни да бъде създадена оперативна група, която да координира реконструкцията на съоръжения от социално и икономическо значение като пътища, мостове, водна и електрическа инфраструктура, болници и училища.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски определи посещението на Ердоган в Украйна като "силно послание за подкрепа от силна страна".

Още от самото начало на войната Турция полага най-много дипломатически усилия за намаляване на напрежението и на щетите от конфликта. Ердоган инициира пролетната среща на руските и украинските преговарящи в Истанбул. Благодарение на него бе постигнато споразумение за износ на зърно от Украйна. То беше подписано в Истанбул в двореца Долмабахче - поотделно с Украйна и Русия, а ООН и Турция станаха гаранти.

Путин лично благодари на Ердоган за улесняването на преговорите и направи това отново на среща с турския президент в Сочи на 5 август 2022 г. А коментаторите отбелязаха, че тази среща подсказва, че Турция ще бъде основният партньор на Русия в заобикалянето на санкциите.

Така с действията си през последните месеци Ердоган показва, че е най-гъвкавия световен политик, който може да предлага решение за всеки проблем и да бъде балансьор при всеки конфликт.  

Коментари, анализи и интервюта по най-горещите теми - четете във вестник "Стандарт". От днес е на пазара

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай