Експерти: Идва Черен понеделник за финансовата система на Русия

Световни финансисти очакват срива на валутния пазар и фиксиране на рублата

Експерти: Идва Черен понеделник за финансовата система на Русия | StandartNews.com

 

Драконовските санкции срещу Русия заради войната в Украйна удариха и руската централна банка.

Западните страни възнамеряват да наложат мерки, които „да попречат на Руската централна банка да използва международните си резерви по начин, който подкопава ефекта от нашите санкции". Това се казва в съвместното изявление, публикувано в събота от САЩ заедно с Германия, Франция, Италия, Великобритания, Канада и Европейската комисия.

Точните подробности все още се уточняват и се очаква днес да бъдат публикувани.

„Вече е ясно, че това е значителна стъпка. Налагането на санкция на централната банка „вероятно е ходът, който ще причини най-много болка в международната финансова система", посочва Джош Липски от мозъчния тръст Atlantic Council пред германския Handelsblatt, цитиран от инвестор.бг

Според него решението за това е дошло много по-бързо, отколкото се е очаквало.

Никога досега не е имало санкции срещу централна банка на страна от 20-те големи индустриални държави (Г-20).

„Това е безпрецедентно", казва Липски.

Централната банка на Русия през последните няколко дни се опита да смекчи срива на рублата, дължащ се на икономическите тежести, произтичащи от войната и санкциите, като се намеси на валутния пазар. Сега държавите от ЕС, САЩ и Великобритания искат да ограничат възможностите на руската централна банка да поддържа обменния курс на рублата с международни финансови трансакции.

Брайън О'Тул, експерт по санкциите в Bank Truist Financial, очаква рублата да се срине значително в понеделник и да последва масово изтегляне на пари от банките. Цените за руския народ може да се повишат значително.

„Това може да е началото на края на Путин", каза той в събота на събитие, организирано от Atlantic Council.

„Интересно е да се види дали олигарсите ще проявят твърдост, когато руската икономика е напът да се срине“, казва финансистът.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви в отделно изявление в събота:

„Ще замразим активите на руската централна банка". Това ще направи трансакциите невъзможни, казва тя. „А централната банка няма да може да ликвидира активите си“. Съюзниците обявиха също, че ще изключат руските банки от международната информационна система за разплащания Swift.

Устойчивостта на Путин неведнъж е била оправдавана с факта, че в миналото Русия е натрупала огромни резерви от чуждестранна валута и злато. Повечето източници говорят за обем от 630 млрд. долара, а според други източници той би трябвало да е около 500 млрд. долара.

Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Institute of International Finance, говори за „значителен кумулативен ефект", който ще бъде резултат от решенията на западните държави. „Руската икономика може да понесе шока, но не наведнъж“. Затова тя смята, че е възможен срив на руската финансова система. Ще бъде трудно да се възстановят от това, смята Даниел Фрид от Atlantic Council.

 „Това е икономическа студена война", твърди тя.

Финансовите експерти по света се подготвят за бурна седмица.

Бившият заместник-председател на Руската централна банка Сергей Алексашенко очаква, че „в понеделник ще има катастрофа на руския валутен пазар. Мисля, че те ще спрат търговията и след това ще фиксират обменния курс изкуствено, както по съветско време“.

Кои стра­хо­ве до­ка­ра­ха Чер­ния по­не­дел­ник

Мохамед Ел-Ериан, съветник в Allianz и председател на Gramercy Fund Management, очаква „неизбежни последици за световната икономика". Той заяви, че е вероятно руските компании да не изпълнят задълженията си към западни компании и кредитори.

Старши пазарният анализатор на Oanda Едуард Моя заяви, че много търговци са били убедени, че САЩ и Европа няма да заемат твърда позиция.

„Това действие ще бъде много трудно за усвояване и ще разтревожи много инвеститори. Голяма част от възстановяването, което видяхме през втората половина на миналата седмица, ще бъде подложено на изпитание“, казва Моя.

Банкерите от Wall Street обаче се притесняват от следващите ходове на Путин.

„Въпросът е: докъде Путин смяташе, че западните страни ще стигнат със санкциите си? А какво ще прави, ако няма план Б и е притиснат до стената?", пита се Даниел Алпърт от инвестиционната банка Westwood Capital. Той цитира и заплахите на Путин за ядрени и кибернетични атаки.

Инвестиционната банка Goldman Sachs организира в четвъртък брифинг за своите клиенти с участието на бившия ръководител на британската разузнавателна агенция MI6 Алекс Йънгър, съобщи Bloomberg.

Понастоящем Йънгър е един от съветниците на финансовата институция и се твърди, че за първи път от 30 години насам е говорил за реална възможност за ядрена конфронтация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай