Петък,

Топ експерт с ключов коментар за горивата и газа

От: Агенция Стандарт -
2011
Топ експерт с ключов коментар за горивата и газа
A
A
A

Поскъпването на петрола ще се отрази на цените на горивата у нас. 130 долара за барел няма как да не окажат влияние. Но това, което виждаме е, че България е добре запасена с горива. Това каза в студиото на "Още от деня" депутатът от ПП Радослав Рибарски - председател на енергийната парламентарна комисия.

"Ценообразуването на горивата се влияе от борсовите цени, но в сегашната ситуация, транспортът и застраховката на танкерите също се повишават. "Лукойл" използва микс от доставчици на петрол от Новорусийск, но и от други находища, и те също гледат да постигнат най-ниски нива и виждаме, че в България се получава - цените на горивата са значително по-високи", обясни Рибарски.

Комисията за защита на конкуренцията ще направи проверка как се променят цените. В сряда ще бъдат изслушани и представители на Петролната и газова асоциация. Ще бъдат рагледани въпроси като това дали има моментен взрив на цените или е резултат от някакво презапасяване в Европа, каза Рибарски.

При спиране на доставки на природен газ има разработен план в три степени, поясни той и увери, че няма намалени доставки и не се очаква прекъсване на доставки на природен газ.

"Ограничени са подаванията от Чирен. Реално в края на зимния период Чирен минава към нагнетяване, така че останалите количества предвид ситуацията е по-добре да се запазят на тези нива", разясни Радослав Рибарски. Той каза още, че е добре, че в България го има това хранилище, и че ако се задържат доставките нормално, ще се навакса с количествата там.

Рибарски заяви, че се обсъждат алтернативни маршрути на доставка на втечнен газ през Гърция.

"Получаваме количества от азербайджанския газ, които със завършване на интерконектора с Гърция, очаквам да можем да получаваме пълното количество. Жизненоважно е завършването на тази връзка", каза Рибарски. Той заяви, че крайният срок за завършване на тази връзка е месец юли т.г.

Рибарски каза, че компенсациите за високите сметки за ток ще продължат, но не се обмисля тяхното увеличение.Той заяви още, че мораториумът върху цените на тока ще продължи до 31 март.

"Разглеждаме варианти за търговия на едро с електроенергия, това означава електроразпределителните дружества да закупуват нужните им количества от свободния пазар. Такъв модел ще разгледаме следващите месеци. Постепенно да се увеличава процента на свободната търговия, това са варианти, които предстоят да бъдат разгледани", каза още председателят на енергийната парламентарна комисия.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички