Експерт посочи най-голямата грешка при покупка на имот!

Къде трябва много да внимават купувачите

Експерт посочи най-голямата грешка при покупка на имот! | StandartNews.com

Тегленето на ипотечен кредит често е съпроводено с много грешки, които могат да струват скъпо на потребителите. В "морето" от оферти, предлагани от банките, ориентацията е сложна и е добре да бъде извършена с помощта на специалист, защото покупката на мечтаното жилище не би трябвало да е емоционална, а разумно обмислена, най-вече от финансова гледна точка.

Това коментира кредитният консултант Борис Димитров от платформата Musketari.bg в рубриката "Портфейл" на Дарик радио.Кои са най-често срещаните грешки при теглене на ипотечен кредит?По думите му, при тегленето на ипотечен кредит понякога се стига до много сериозни грешки от страна на потребителите. Има хора, които първо си харесват имот за покупка и дори го капарират, но чак след това започват да търсят варианти за финансиране.И ако тези варианти се окажат неуспешни, клиентът рискува да загуби първоначалния депозит.

"Нашият съвет към купувачите винаги е бил първо да проверят собствените си финансови възможности. Добре е да са запознати предварително с максималния размер на кредита, който евентуално биха могли да изтеглят, както и с вноската, която биха плащали комфортно.В това отношение трябва да се направи по-детайлен анализ на пазара, а не просто да се спрем на банката, в която си получаваме заплатата, например", обясни Димитров.

Той каза още, че едва след като сме направили всички тези сметки, е добре да пристъпим към търсенето и покупката на самия имот.Борис Димитров уточни, че и много от самите брокери вече често питат клиентите си дали са направили това предварително проучване сред банките, защото искат да са сигурни, че те могат да разчитат на необходимото финансиране.

"Сравнителните таблици с оферти, които ние, кредитните консултанти, предоставяме на клиентите, съдържат поне 10-15 показателя. Защото само от лихвата трудно бихме могли да се ориентираме дали даден кредит е подходящ за нас или не.Естествено е, че е желателно тя да бъде възможно най-ниската, но при различните клиенти има различни казуси", коментира Димитров.Той даде пример с процента на финансиране, който банките осигуряват.

Лихвата по даден кредит може да е с 0.2 или 0.3 процента по-ниска, но отпускащата го банка да иска по-голям процент самоучастие. За определени купувачи това условие може да е неизпълнимо.

"Добре е, когато търсим най-добрата оферта за кредит, да сме наясно, че на пръв поглед лихвите са доста близки. Но след това детайлите може да се различават драстично и анализът е добре да се прави с помощта на специалист", каза още Борис Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай