ЕК заплаши България със санкции заради "Южен поток"

ЕК заплаши България със санкции заради "Южен поток" | StandartNews.com

Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е заявил пред премиера на България Пламен Орешарски, че Европейската комисия смята да предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток".

Орешарски е уверил Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.

Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток", които са били сключени, или се договарят, противоречат на европейските правила, и комисията ще предприеме съответните действия, предаде БНР.

"Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност.

В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв."

"В много от споразуменията, които са сключени между страните от ЕС и Русия в рамките на проекта „Южен поток", има договорености, които са в разрез с европейското законодателство", заяви на пресконференция европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Правим правен анализ на проекта и поддържаме тесен контакт със засегнатите страни. Все още не е ясно какво количество газ ще постъпва във всяка държава от ЕС."

Въпреки резервите на Брюксел София иска да построи газопровода „Южен поток", коментира френският вестник Les Echos.

В тази връзка български анализатор описва България като разкъсана между Европа и Русия. Въпреки това, българските власти изглежда клонят към Москва и в това имат подкрепата на общественото мнение, по-голямата част от което се противопоставя на санкциите срещу Русия във връзка с присъединяването на Крим. Седем години след влизането си в ЕС ентусиазмът на българите изглежда се е изчерпал.

Със сигурност България не е на път да се превърне в сателит на Русия, както се опасяват някои български интелектуалци. Москва обаче упражнява силен натиск върху София, особено във връзка с газопровода „Южен поток", който трябва да свързва Русия със Западна Европа през България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай