ЕБВР ще консултира МОСВ при усвояването на европари

ЕБВР ще консултира МОСВ при усвояването на европари | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа споразумение за консултантски услуги с Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/, съобщи пресцентърът на МОСВ.

Споразумението e изготвено в изпълнение на Меморандума за разбирателство между правителството на България и ЕБВР за партньорство и подкрепа в усвояването на Европейските структурни и инвестиционни фондове, сключен на 22 юни 2017 г.

Споразумението предвижда МОСВ да получи консултантски услуги в подкрепа на изготвянето на актуализация на предварителна оценка на финансови инструменти и инвестиционна стратегия за финансови инструменти по ОПОС 2014-2020 от ЕБВР.

Целта на споразумението е предоставяне на съдействие на МОСВ за проучване на по-широк кръг от възможности за финансиране, включително анализ на възникнали промени в пазарните условия и публични инвестиционни нужди след 2014 г. по отношение на прилагането на финансови инструменти по ОПОС 2014-2020. В резултат от споразумението ще бъде проучена възможността за изготвяне на инвестиционна стратегия по приоритетна ос 5 "Подобряване качеството на атмосферния въздух" и ще се актуализират инвестиционните стратегии по приоритетни оси 1 "Води" и 2 "Отпадъци". Така ще се подпомогнат усилията на страната за насърчаване на участието на инвеститори и финансови институции от частния сектор в екологични проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай