ЕБВР с историческо решение за Русия

Банката ще помага на Украйна

ЕБВР с историческо решение за Русия | StandartNews.com

Историческо решение по отношение на Русия взе Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя слага край на дейностите си в Русия и Беларус.

Съветът на управителите на ЕБВР гласува за „решителни действия срещу Русия и Беларус“ заради войната в Украйна. Банката реши незабавно да спре достъпа на двете държави до финансирането и експертизата на финансовата институция. Решението бе обявено на сайта на финансовата институция. Освен това ЕБВР закрива офисите си в Москва и Минск, гласи още съобщението, предаде "Мениджър".

„Съветът на гуверньорите на ЕБВР одобри приемането на строги мерки срещу тези две страни след инвазията в Украйна. Достъпът на Руската федерация и Беларус до ресурсите на банката ще бъде официално и незабавно преустановен след влизането в сила на съответното решение на управителите. Това означава, че в нито една от страните не може да има проекти, финансирани от банки, или дейности за техническо сътрудничество“, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на ЕБВР.

ЕБВР стъпва в Русия през 1991 г. и по време на работата си е инвестирала 24,3 милиарда евро в местната икономика.

Банката също така си запазва правото „да преустанови или отмени допълнителни плащания по съществуващи проекти“.  

ЕБВР ще се фокусира върху предоставянето на Украйна и страните, засегнати от кризата поради притока на бежанци на 2 милиарда евро като „пакет от мерки за осигуряване на устойчивост и поминък“. Мерките са предназначени да помогнат на компаниите и общностите.

Като правоприемник на СССР Русия имаше статут на учредител на Европейската банка за възстановяване и развитие, създадена през 1991 г., след края на Студената война с идеята да даде тласък на "нова ера в Цетрална и Източна Европа".  От много години ЕБВР е един от най-големите инвеститори в реалния сектор на руската икономика. Общо от 1991 до 2015 г. натрупаният обем на инвестициите на ЕБВР в Русия възлиза на 24,3 милиарда евро в 792 проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай