Джакпот по външния дълг, икономист хвали служебния кабинет

1,5 млрд. еврооблигации бяха пласирани вчера

Джакпот по външния дълг, икономист хвали служебния кабинет | StandartNews.com

"Емисията беше много успешна. Служебното правителство се справи изключително успешно с тази задача". Така коментира пред БНР финансистът Николай Ваньов вчерашното изненадващо пускане на нова емисия 10-годишен държавен дълг от Министерството на финансите.

1,5 млрд. еврооблигации бяха пласирани вчера, припомни той и изказа мнението си, че сделката се е развила изключително успешно. По думите му сме пласирали по-добре от Румъния и Хърватия. Според него моментът е бил много удачен за пазарите.

"Настроенията на пазарите отразяват едно по-различно инфлационно очакване", посочи Ваньов и добави, че инфлацията в 3 поредни месеца в еврозоната отбелязва понижения на месечна база. Очакванията за тази година са тя да спадне до 5,5% за Европа, каза той. Пазарите включват в себе си по-ниска инфлация, която дава отражение върху доходността, обясни още експертът.

По-голямата част от 1,5 млрд. евро ще отидат за изплащане на падежа през март, отбеляза финансистът.

По думите му имаме сериозно нарастване на номиналния БВП и то сериозно изпреварва нарастването на външния дълг: "Изобщо не може да говорим за задлъжняване. Ясно е, че много политици ще използват темата и народопсихологията на българина за това да говорят, че задлъжняваме още повече и повече, че натоварваме децата си и т.н. Фактите и цифрите говорят нещо различно".

България с тази външна емисия успя да си осигури голяма част от финансирането, което ще е нужно за тази година, изказа мнението си още финансистът. Според него не трябва да се слушат популистки говорения по темата. 

Ефектът от влизането в еврозоната върху българския дълг не е толкова голям, уверен е Николай Ваньов. 

"Ние сме във валутен борд и нито един пазарен участник с добро аналитично мислене не мисли, че ние ще излезем от този валутен борд, преди да влезем в еврозоната. Няма политик в България, който би си позволил да засегне темата. Ако еврозоната отново се превръща в една дъвка за непрофесионалисти и популисти, то валутният борд никога няма да бъде никога няма да бъде засегнат по този начин. Влизането в еврозоната не дава пряко отражение". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай