Дянков сравни "Панама пейпърс" с Уотъргейт

Дянков сравни "Панама пейпърс" с Уотъргейт | StandartNews.com

Панамската афера мога да сравня със скандала с Уотъргейт в САЩ през 1972 г. Това казва Симеон Дянков в интервю за Faktor.bg. "Много полезно е, че тази тема излиза сега и има силен отзвук и по света, и в България. Убеден съм, че тепърва ще научим много за тези тайни финансови операции", заявява бившият финансов министър.

И допълва: "Фокусирането върху тази тема е важно, защото офшорните зони се използват основно поради две причини – за да се крият данъци, а това е много негативно за отделните държави. Но по-лошото е, че офшорните зони дават в възможност политици и публични фигури да получават под някаква скрита форма пари, за да вършат услуги на бизнеса или на други хора и организации. Но и двете причини показват, че е добре офшорните зони да се затворят напълно. Такава процедура вече върви, особено от страна на САЩ, които са много активни. От 10-15 години те водят борба в тази посока, с различен успех".

Дянков обаче посочва, че много по-различно стоят нещата с Европа. "Тук тази нетърпимост е доста вяла, но след последните скандали в Исландия, където вече падна едно правителство съм убеден, че нетърпимостта към подобни финансови зони ще бъде много силна".

"Очаквам, че ще има още трусове и оставки и в други правителства, след като излязат повече данни. Мащаба на разкритията около Панамската афера мога да сравня със скандала с Уотъргейт в САЩ през 1972 година. Тепърва ще излиза още информация за правителства и за отделни лица, за това смятам, че за политиката този скандал ще има значението като на Уотъргейт, тоест политическият режим в много от засегнатите държави ще се промени основно от гледна точка на изсветляване на взаимовръзки, бизнеси и задкулисие", казва още финансистът.

На въпрос "дали зад тези офшорни компании и тайни сметки няма да се окаже замаскирано лицето на ДС и БКП", Симеон Дянков отговаря: "Определено процесите от началото на прехода в България опират до ДС и БКП, и ще бъде интересно да се хвърли светлина и върху друг важен период – края на 80-те години и началото на 90-те. Тогава социалистическата икономика се преструктурираше, за да премине в частни ръце. Любопитно е да се види къде са отишли така наречените червени куфарчета.

По-голямата част се минавали през подобни офшорни сметки, чрез трансфери, а куфарчетата са просто една метафора на периода. Този период от края на комунизма може даже да се окаже и по-важен от годините на приватизациите. Липсата на лустрация в България, от една страна, и на истински политически преход в началото на 90-те, а той беше миниран от целенасочени действия на бившата ДС, предопределиха и сравнително неуспешният ни политически преход".

Дянков коментира и първоначалните данни от "Панамагейт", които фокусираха внимание върху президента на Русия Владимир Путин:"В това разследване има много информация за Русия и президента Путин, но там е интересно, че за миналата година, според Централната банка на Русия, са излезли около 110 млрд. долара от страната, но към 70 млрд. са се върнали от офшорки. Това означава, че руснаците избягват данъци, от една страна, но все още предпочитат да инвестират в собствената си икономика.

При България тенденцията е доста по-негативна. Явно е, че се правят не само сделки, които са в ущърб на държавния бюджет, защото не внасят данъци, но по-лошото е, че нашите играчи не искат да инвестират в българската икономика. Но съотношението между влезлите и напусналите пари от и към офшорки не е 1:2, а по-скоро 1:3 или 1:4. Това обяснява защо икономическият ни растеж е по-нисък, отколкото би следвало да очакваме".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай