Дянков: Есента и зимата ще са тежки за икономиката

Според него политически нещата у нас изглеждат в патова ситуация

Дянков: Есента и зимата ще са тежки за икономиката | StandartNews.com

Обществото ни изглежда много изнервено, обстановката се нажежава много, а есента и зимата обикновено са тежки в България – и от гледна точка на икономика, и от гледна точка на социални политики. Тези изводи направи в интервю за БНР от Вашингтон бившият министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков.

Според него политически нещата у нас изглеждат в патова ситуация.

В България пари се дават чак когато даден бранш излезе да протестира, чакаме докато положението стане тежко. Това анализът би могъл да го покаже няколко месеца по-рано, смята Дянков. „И парите да се раздават на базата на анализ, а не на базата кой излиза в стачки“, препоръча той.

В Румъния тази седмица също имаше политическа криза, това обаче не им пречи да имат фокусирана програма – и върху региони, и върху сектори, и върху определени домакинства, даде пример Симеон Дянков.

Исторически нашите бюджети, докъм август, дори в тежки години са на плюс. Става трудно септември, октомври и ноември, коментира финансистът. Дянков не вижда нищо лошо в това тогава да се мине към дефицит, както е предвидено. По-интересно по думите му е това, че ако се гледат последните данни за бюджета от юли и август, „не спадат само приходите, а спадат доста рязко и разходите“. Спад бележат инфраструктурните проекти, уточни Симеон Дянков.

Бившият финансов министър съветва в следващия бюджет за догодина да се заложи на по-силна социална политика, за запазване и създаване на нови работни места.

„Пари има. И Европа ни дава пари – те са на много ниски лихви, България има сравнително големи възможности за взимане на повече заеми. Така че тук не трябва да сме свити. Трябва да гледаме за всяко работно място, за всеки регион, за всеки сектор да има достатъчно пари в следващите 6 до 9 месеца – те ще са трудни месеци.“

Във връзка с по-големите разходи за военна техника през последните години Дянков заяви, че „тази техника не ни помага в кризата, тя спокойно може да изчака една-две години“.

„Тук става въпрос за милиарди, това не са малки разходи. Разход, който спокойно може от 2021 година да мине в 2022-а. Това само по себе си ни дава 1 или 2 милиарда, когато говорим за допълнителна социална политика“, изтъкна той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай