Две седмици и върнати близо 40 000 пластмасови бутилки и кенове отчетоха от Kaufland

Интересът към пилотния проект на компанията за обратно приемане на опаковките нараства ежедневно

Две седмици и върнати близо 40 000 пластмасови бутилки и кенове отчетоха от Kaufland | StandartNews.com
  • Интересът към пилотния проект на компанията за обратно приемане на опаковките нараства ежедневно

Близо 40 000 пластмасови бутилки и кенове са върнати в автоматите за разделно събиране на Kaufland за две седмици от началото на пилотния проект на компанията за обратно приемане на опаковките. От 28 март в хипермаркети на веригата в София, Пловдив и Варна са разположени станции за рециклиране, в които срещу всяка върната за рециклиране опаковка от пластмасова бутилка или кен клиентите получават ековаучер от 5 стотинки.

„Интересът на клиентите към автоматите постепенно расте. През първата седмица от старта отчетохме над 11 000 броя върнати кенове и бутилки за всички обекти, а през втората седмица от проекта върнатите опаковки вече са над 28 000 броя.“, съобщи финансовият директор на Kaufland Иван Георгиев на събитие за медиите днес в Пловдив, на което бяха отчетени първи резултати от началото на пилотния проект.

„Поздравления и благодарности към Kaufland за тази инициатива, която ни напомня, че трябва да пазим града си чист. Основна задача на Община Пловдив е да подкрепя всички усилия по този въпрос и да създава условия да се развиват подобни инициативи. Това е един стимул, който съм твърдо убеден, че ще има резултат и е наше задължение това да се умножи многократно в обществото“, заяви зам.-кметът по екология към Община Пловдив Анести Тимчев.

„Този проект на Kaufland ще помогне за формиране на екологични нагласи сред обществото. Добавената стойност, която дава това съоръжение, е много важна. Нещата се случват, когато има устойчив бизнес модел“, добави Костадин Димитров, кмет на район Тракия в Пловдив.

„Гордея се, че добрите практики от Германия реално вече са включени в нашето ежедневие. Прекрасен пилотен проект, който показва как идеите, които вече са реализирани, тук могат много бързо да функционират. Това също е и един прекрасен пример за кръгова икономика. Ще идвам редовно да връщам моите пластмасови и ауминиеви опаковки в хипермаркетите на Kaufland в града“, сподели д-р Мариана Чолакова, почетен консул на ФР Германия в Пловдив.

Автоматите дават възможност на клиентите лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда. Станциите приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак)* и метални кенове. В тях не се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Получените срещу върнати бутилки ековаучери могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни след издаването им. Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Пилотният проект за разполагане на автомати за разделно събиране на пластмасови бутилки и кенове беше стартиран на 28 март едновременно от Kaufland и Lidl като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic – международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са двете компании. Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете вериги в девет града в страната. В Kaufland станции за рециклиране има в обекти на веригата в София, Пловдив и Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай