Събота,

Държавата намира работа на съкратени миньори, ето къде

От: Редакция -
103
Държавата намира работа на съкратени миньори, ето къде
A
A
A

Създаване на Държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони" ще залегне в Плана за възстановяване и устойчивост.

Това каза служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в Министерския съвет след срещата на министър-председателя Стефан Янев с ръководствата на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа". Според него едно такова държавно предприятие ще даде възможността на работници и служители, чиито договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават в това предприятие. По този начин държавата ще може да управлява този процес и ще даде сигурност на хората, смята Пеканов. По думите му периодът на извеждане на въглищните централи в бъдеще ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терени, която е свързана с много нови работни места.

Междувременно пред сградата на Министерския съвет в момента се провежда национален протестен митинг-шествие под надслов "В защита на енергийната независимост на България".

"Това е една реформа, която вкарваме в Плана за възстановяване и устойчивост, който ще подадем в петък към Брюксел", добави Пеканов.

"България ще се стреми индикативната дата, на която ще затворят въглищните централи, да бъде най-далеч във времето, но трябва да се говори за нея. Причината е, че това дава възможността на страната ни да планира, да изгради навреме това, което ще даде нови възможности на регионите, както и нови работни места. Ако продължаваме да мълчим по темата и да не взимаме решения, ще изгубим възможност да получим значително много пари от европейските средства, които да използваме именно за този преход, който ще се случи, а той най-вероятно е неизбежен", изтъкна служебният вицепремиер. Според него поставянето на такава дата ще помогне "да се отключат" пари по Фонда за справедлив преход, които са 2,4 млрд. лева, от които 1,7 млрд. лева трябва да се използват за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще може да се открият нови работни места.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички