Дончев: Бърза писта за всеки инвеститор

Новият закон за индустриалните зони готов до седмици

Дончев: Бърза писта за всеки инвеститор | StandartNews.com

Правителството усилено работи по Закона за индустриалните зони. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на среща с бизнеса. В началото на февруари проектът на закона се очаква да ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

"Законът съдържа в себе си много фин баланс от стимули за всеки инвеститор в индустриална зона. Казано на битов език, опитваме се да смачкаме режимите, така че нещата да се случват по-бързо – и за този, който създава индустриална зона, и за този, който реши да създава мощности", обясни Дончев.

Според него с текстовете на закона не се цели масово изграждане на индустриални зони. Желанието на кабинета е, когато се появи инвеститор, да може законодателно да бъде стимулиран и бизнесът му да заработи за една година, а не да чака по три и повече както е сега.

По време на форума Томислав Дончев заяви, че българската икономиката все още остава малка на фона на останалите страни от ЕС, въпреки че има значителен напредък в последните години.

По отношение на въглеродните емисии и т.нар "Зелена сделка" на ЕС вицепремиерът заяви, че предстоят все още отговори на въпросите кой ще плаща например за емисиите, които отделят вулкани като Етна.

Сред решенията за по-малко въглеродни емисии е също изграждането на повече парогазови мощности в страната.

"Със сигурност такива ще има у нас за в бъдеще, може и като част от мощностите на ТЕЦ "Марица Изток 2". Прогнозата ми е, че до 5-10 години това ще бъде факт. Част от въглищните централи ще ползват и газ", смята Томислав Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай