Добри и лоши новини за парите на пенсионерите

Кризисната добавка за пенсионерите беше временна и трябваше да отпадне, казва експерт

Добри и лоши новини за парите на пенсионерите | StandartNews.com

Няма никакво основание да не се увеличат пенсиите от 25 декември, защото това вече е гласувано в Народното събрание. Засега обаче не е ясно дали след Нова година ще бъдат изплащани ковид добавките, които от 50 лв. се качиха на 120 лева. Това обяви пред бТВ бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов

„Идващото правителство препотвърди нивото на доходите, макар че бе заявено да паднат. Кризисната добавка за пенсионерите беше временна и трябваше да отпадне. Потвърди се това, че като вдигнеш едни доходи, не можеш да ги върнеш обратно", посочи още Дацов.

Любомир Дацов коментира и преговорите в сектор „Икономика и социална политика“ между потенциалните коалиционни партньори в лицето на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и „Има такъв народ“.

„Така, както заявиха по време на преговорите, намеренията за увеличаване на различни разходи в различни сфери, тези увеличения изобщо не са временни. Аз за първи път виждам такива преговори, които да се правят без сметки. Там нямаше изчисления, нямаше остойностяване на мерките, които предложиха отделните партии. Това е доброто желание на всеки един да се случи някакъв тип политика, без да има изчисления“, отбеляза Любомир Дацов. Според него истинско коалиционно споразумение задължително се прави с разчет за ефектите и колко ще струва.  

На първо място бюджетът осигурява услуги и ако има дискусия, тя трябва да бъде как с парите, които плащаме от данъци, да получаваме по-добри и по-качествени услуги, коментира Дацов.

„Пари има, бюджетът е на превишение един месец преди края на годината“, отбеляза експертът.

„В момента всички показатели сочат, че за следващата година не може да се говори за криза и не е допустимо България да е на дефицит. Онова, което трябва да се направи, е да има преход. Реалистични цели са за залагане на бюджет около нулата“, смята Дацов. Според него всяко едно изхвърляне в момента, като увеличаване на минималната работна заплата например, е ненужно.

Всички Актуални новини от България и Света

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай